VELIKA ŠANSA ZA UMETNIKE: Potpisan francusko-srpski sporazum

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA ŠANSA ZA UMETNIKE: Potpisan francusko-srpski sporazum

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je u ponedeljak potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija

Sporazum je potpisan između Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Grada Pančeva i Agencije Komunikart.

Sporazum o saradnji potpisali su Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << instituta u Srbiji, Pjer Lungereti, generalni direktor Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (CIBDI), Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva i Monika Husar Tokin, direktorka Agencije Komunikart iz Pančeva.

Sporazumom je predviđeno uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i Pančevu. Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje. Između ostalog, sporazum predviđa zajedničku organizaciju radionica i obuka namenjenim crtačima, razvoj naučne saradnje u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, razmenu dokumenata i bibliografskih podataka, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

- Velika je čast biti prepoznat od strane Francuskog instituta u Srbiji kao odgovarajući partner na ovom projektu, sigurno najznačajnijem do sada u oblasti stripa u našoj zemlji. Francuski nosilac sporazuma, Međunarodni centar za strip i ilustraciju u Angulemu je ugledna i internacionalno poznata ustanova, i mi ćemo u narednom periodu učiti od njih, ali i aktivno raditi na promociji srpske strip scene u Francuskoj, uz pomoć našeg selektora Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) koji odlično poznaje domaću strip scenu – izjavila je Monika Husar Tokin, direktorka Agencije Komunikart, povodom potpisivanja Sporazuma.

Agencija Komunikart poslednjih godina u Pančevu organizuje Nova Festival u okviru čijeg se programa održava i poseban segment sa akcentom na savremeni autorski strip. Prošlogodišnja izložba "Evropsko nasleđe u savremenom stripu i ilustraciji" okupila je 50 autora iz celog sveta, a uvrštena je i u nacionalni program zvaničnog obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa. Ove godine Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odabralo je tu izložbu kao jedan od programa koji će biti predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Francuski institut u Srbiji aktivno podržava savremene strip autore u našoj zemlji. Imajući u vidu da je u Francuskoj 2020. godina proglašena godinom stripa, umrežavanje Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu i Agencije Komunikart u Pančevu, uz svesrdnu podršku Grada Pančeva a na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, veliki je podstrek za srpsku autorsku strip scenu i njen razvoj.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugovori za stipendiranje najtalentovanijih studenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019

Tokom zvanične posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, predstavnici kompanije Schneider Electric potpisali su ugovore o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, a u cilju davanja doprinosa daljem razvoju IT sektora u Srbiji, kao i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ekonomisti: Francuska želi da bude među glavnim investitorima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019

Potpisivanje 22 sporazuma tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, od kojih je devet u oblasti ekonomije, može se, kažu za Tanjug predstavnici privrede, protumačiti kao želja Francuske da se pozicionira kao jedan od glavnih stranih investitora na tržištu Srbije...Direktorka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.