Usvojeni propisi koji podstiču kreditiranje privrede u dinarima

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni propisi koji podstiču kreditiranje privrede u dinarima

NBS nastavlja aktivnosti na dinarizaciji.

Destimuliše se odobravanje nenamenskih i neinvesticionih kredita u stranoj valuti.

Narodna banka Srbije donela je nove propise kojima podstiče banke na dinarsko kreditiranje privrede, a naročito preduzetnika, poljprivrednika, malih i srednjih preduzeća.

Kako je saopštila NBS, Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je Odluku o izmeni i dopunama Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmenama i dopunama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Odluke o upravljanju rizicima banke.

Za razliku od dosadašnjeg rešenja koji na isti način tretira sve plasmane banke bez obzira na valutu, od sada će banke izdvajati manje kapitala za pokriće rizika po osnovu plasmana u dinarima nego po osnovu nedinarskih i devizno indeksiranih plasmana ovim kategorijama dužnika.

Na taj način se nastavljaju aktivnosti na dinarizaciji finansijskog sistema koje NBS preduzima sa aspekta svojih nadležnosti, a istovremeno se umanjuju potencijalni rizici po stabilnost finansijskog sistema koji mogu proisteći iz znatnog učešća devizno indeksiranih kredita i kredita u stranoj valuti u bilansima banaka.

Novina izmena i dopuna Odluke o adekvatnosti kapitala banke jesu podsticaji bankama za čisto dinarsko kreditiranje (bez ugovorene valutne klauzule) i sve ostale plasmane u dinarima mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima.

Predviđene su i mere kojima se destimuliše odobravanje novih, nenamenskih i neinvesticionih, devizno indeksiranih kredita i kredita u stranoj valuti privrednim subjektima, preduzetnicima i poljoprivrednicima.

Uvedeni su maksimalni procenti učešća ovih kredita, čije će prekoračenje predstavljati osnov za odgovarajuće umanjenje kapitala banke (u periodu od 1. jula do 31. decembra 2020. godine ovaj procenat iznosi 78 odsto, zatim se procenat snižava za sedam procentnih poena svake naredne godine, tako da od 1. januara 2024. godine prihvatljiv procenat učešća iznosi 50 odsto).

Propisivanjem četvorogodišnjeg prelaznog perioda i odložene primene od 1. jula 2020. godine (što je ujedno krajnji rok za usklađivanje unutrašnjih akata), bankama je ostavljeno dovoljno vremena da svoje poslovanje prilagode novim propisima, dok će podsticaj za dinarsko kreditiranje i ostale plasmane mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima banke moći da koriste već od 1. januara 2020. godine, navodi NBS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.