Usvojena Stragegija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma

Izvor: RTS, 14.Feb.2020, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Stragegija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada usvojila Stragegiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period od 2020. do 2024. godine.
Usvajanje Stragegije je još jedan važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije, rekao je Siniša Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenim globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma", kaže Mali.
Dodaje da je izazova mnogo, počev od toga da je sve više u upotrebi elektronski novac koji je još teže pratiti, nego stvarnu gotovinu.
"Novac postaje virtuelno sredstvo, broj na ekranu računara ili telefona. Zbog toga su važne procedure i regulativa, hvatanje u korak sa razvijenim svetom", kaže Mali.
Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema.
"Nema te finansijske institucije, ali i regulatora u svetskim okvirima koja nam neće meriti korake u tom sprintu koji smo sebi zacrtali da istrčimo", kaže Mali.
Podsetio je da već sada priznanja stižu iz sveta, ali i od domaće stručne i ekonomske javnosti.
"Nedavna ocena Manivala da se Srbija našla u grupi zemalja koje su u najvećoj meri usklađene sa preporukama FATF, dodatno nam je dala vetar u leđa i pokazala da je intenzivna zakonodavna aktivnost daje rezultate. Sada ostaje da to sve primenimo u praksi i merimo efektivnost, što će i biti deo daljeg ocenjivanja Manivala, za dve godine", naglasio je Mali.
Četiri cilja StrategijeVlada Srbije je 13. februara 2020. godine usvojila Strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma za period 2020-2024 i prateći Akcioni plan za period 2020-2022.
Opšti cilj Strategije je i aktivna saradnja javnog i privatnog sektora i pristup zasnovan na analizi i proceni rizika.
Strategija ima četiri posebna cilja: smanjivati rizike od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje kroz kontinuirano unapređenje strateškog, zakonodavnog i institucionalnog okvira, sprečiti unošenje u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom.
Zatim, cilj je i efikasno i delotvorno kažnjavati izvršioce krivičnog dela pranja novca i oduzimati nezakonito stečenu imovinu, i na kraju uočavati i otklanjati pretnje od finansiranja terorizma i kažnjavati izvršioce krivičnog dela finansiranja terorizma.
Strategiju je izradio Stručni tim Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji su činila 42 člana koji su predstavljali 23 institucije.
U izradu Strategije bili su uključeni i predstavnici nevladinog sektora, a podršku izradi Strategije pružio je Projekat podrške EU sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mali: Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca

Izvor: Radio 021, 14.Feb.2020

Vlada Srbije usvojila je Stragegiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024, što predstavlja važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije, izjavio je ministar finansija Siniša Mali...Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.