Uspeli smo da ispišemo istoriju

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 10:53

"Uspeli smo da ispišemo istoriju"

Najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, stigla je danas u Dubaji.

Tamo se održava Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai, a direktor Predstavništva PKS u UAE Marko Selaković kaže da je to u istoriji naše zemlje najbrojnija delegacija domaćih privrednika u nekoj dalekoj destinaciji.

U okviru izložbe Ekspo u Dubaiju, od 12. do 20. februara, održava se osma tematska nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Poljoprivreda i prehrana" na Svetskoj izložbi.

Selaković je dočekao privrednike u srpskom Biznis habu u Poslovnoj zoni Saut Dubai, poželeo im dobrodošlicu i istakao da je to od početka Svetske izložbe u Dubaiju dom srpske privrede. Poručio im je da su usluge haba besplatne i da mogu da dobiju svaku podršku.

"Hab je mesto odakle su na Ekspo krenule sve privredne delegacije iz Srbije, kao i ova i do sada je kroz hab prošlo više o 1.200 privrednika", rekao je Selaković i dodao da će biti održana još jedna tematska nedelja posvećana vodama, tako da će taj broj svakako biti premašen.

Šta se sprema u Dubaiju? Srbija bi mogla da ostvari veliki uspeh, prva pisma već stižu

On je istakao da je u Habu do sada održano više od 150 sastanaka i prezentacija, kao i da je samo tu od oktobra prošle godine, kada je počela Svetska izložba Ekspo Dubai, sklopljeno više od 15 ugovora, kao i da je bilo dvadesetak upita za početak poslovanja. Naveo je da je najviše ugovora sklopljeno u oblasti naprednih tehnologija i inovativniih rešenja u oblasti energetske efikasnosti.

Selaković je naglasio da je reč o pravoj ekonomskoj diplomatiji naše države, kao i da je ponos biti Srbin na izložbi Ekspo, s obzirom da su našim privrednicima "sva vrata otvorena". Kako je rekao, sastanci tokom Ekspa su održani sa predstavnicima više od 70 zemalja, od Estonije do Egipta i drugih delova sveta.

"Uspeli smo da ispišemo istoriju", naglasio je Selaković.

Fokus privredne delegacije koja je stigla u Dubai biće na povezivanju sa inostranim partnerima, upoznavanju inovacija, iskustava i medunarodnih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane. Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja.

Šta izvozimo Arapima? Srpska roba u skoro svakom supermarketu u Dubaiju

Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca, koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka. Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji "Poljoprivreda i prehrana", od 12. do 20. februara od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor, Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir group, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.