Uprkos međunarodnim sankcijama: Predstavili naoružanje domaće proizvodnje VIDEO

Izvor: B92, 01.Jul.2020, 17:05

Uprkos međunarodnim sankcijama: Predstavili naoružanje domaće proizvodnje VIDEO

Iran već godinama sve više razvija svoju domaću industriju oružja.

Islamska republika već godinama sve više razvija svoju domaću industriju oružja, počevši to da radi suočena sa međunarodnim sankcijama i nesposobnošću da kupuje oružje u inostranstvu. Poslednjih godina, država je između ostalog razvila sopstvene tenkove, prevoze, radare, sisteme protivvazdušne odbrane i mlaznjake.

Islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC) predstavio je najnovije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodatke svom arsenalu oružja, uključujući novi oklopni transporter, bespilotne letelice i mitraljez, a sve ih je proizvela iranska Istraživačka i samostalna organizacija kopnenih snaga IRGC-a, piše Sputnjik.

Oklopni transporter, BTR-50, unapređena je verzija svog prethodnika Makran, koja se može pohvaliti poboljšanim oklopom i kupolom sa naoružanjem. Potonji je opremljen boljim sistemom za upravljanje vatrom, termalnim sistemom noćnog vida i laserom za merenje rastojanja.

Kupola je naoružana automatskim topom kalibra 30 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm, a oba oružja kontrološu se iznutra.

Uz sve to, IRGC je predstavio svoju najnoviju bespilotnu letelicu, pod nazivom Me'raj-1, koja će dopuniti arsenal domaće razvijenih i proizvedenih bespilotnih letelica, među kojima su nedavno prezentovane Karar borbena bespilotna letelica i Ababil špijunska bespilotna letelica. Me'raj-1 može da pređe do 1.000 kilometara, da se zadržava u vazduhu preko 10 sati, da se podigne na nadmorsku visinu od 3,7 kilometara i da nosi pet kilograma korisnog tereta.

Iranska vojska takođe je predstavila svoj najnoviji mitraljez, So'ban-1, domaću modifikaciju ruskog PRD-a i mašinu za traženje mina.

Mašina može da otkrije mine ukopane do 30 cm duboko u zemlju na udaljenosti od 30 metara, a sposobna je i da čisti minska polja brzinom od 10 kilometara na sat.

IRGC je takođe predstavio njihov najnoviji borbeni avion, koji su u potpunosti razvili iranski inženjeri. Kosar-3 je poslednja iteracija kosarskih mlaznjaka, a iranska vojska smatra je borcem četvrte generacije. Avion ima varijante sa jednim ili dvostrukim sedištem i dizajniran je za misije vazdušne podrške bliskog dometa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.