Ulaznica za Nemačku košta kao stan u BG: Hrle da daju 50.000 €

Izvor: B92, 11.Sep.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaznica za Nemačku košta kao stan u BG: Hrle da daju 50.000 €

Beograd -- Lažni brakovi postali su siguran put do državljanstva zapadnih zemalja, ali to ima paprenu cenu.

Fiktivni brak, na primer u Nemačkoj, košta kao stan u Beogradu. Ali ima i onih koji su spremni da daju veliki novac za srpsko državljanstvo.

Jednom novac, drugom državljanstvo. I svako na svoju stranu. Fiktivni brak u Nemačkoj košta i do 50.000 evra.

Naša sagovornica već je mesecima u dugotrajnoj proceduri za sklapanje braka sa nemčkim državljaninom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Čitav proces na kraju će je koštati 15.000 evra.

"Kontrole su rigorozne, stave vas u dve sobe, ispituju šta ste kuvali juče, na kojoj strani spava vaš suprug, da li ima mladeže, tetovažu", priča ona.

Na pitanje da li je spremna da toliko vreme i novac da za taj cilj, ona kaže:

"Naravno, to je dugoročno ulaganje u budućnost."

"Takva praksa je bila i kod nas pre par decenija kada je Jugoslavija bila meka za ljude iz Rumunije, plaćalo se, zloupotreba sigurno i sad postoji", kaže jedan od sugrađana.

Srpski pravosudni sistem nije rigorozan kao u inostranstvu.

"Ne postoji krivično delo nazvano lažno sklapanje braka, ali u okviru nekih drugih krivičnih dela, npr. krivično delo prevare može javni tužilac ili drugo pravno lice da pokrene krivični postupak protiv osobe koja želi da zasnuje fiktivni brak", objašnjava advokat Rade Knežević.

Ipak, to ne znači da se fiktivni brakovi kod nas ne sklapaju, naprotiv: Obično ga kupuju stanovnici dalekih siromašnih zemalja od Bliskog istoka do Kine. Odakle god da dolaze, kupci lažnih brakova imaju jedan cilj: novčani spokoj i miran gastarbajterski život.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ulaznica za Njemačku košta kao stan

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2018

BEOGRAD - Lažni brakovi postali su siguran put do državljanstva zapadnih zemalja, ali to ima paprenu cijenu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.