Ulaganje u radnu snagu i inovacije ključ za modernizaciju

Izvor: RTS, 04.Mar.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganje u radnu snagu i inovacije ključ za modernizaciju

Vlada je odlučna da nastavi privredni rast koji bi bio zasnovan na znanju i inovacijama, a za privrednike i eksperte ključna su ulaganja u privatni sektor i obrazovanje. To je poruka sa Kopaonik biznis foruma, koji je i ove godine okupio više od 1.300 učesnika, zvaničnika, privrednika i stranih eksperata.
Da bi Kopaonik danas mogao da parira evropskim ski-centrima, proteklih godina mnogo toga moralo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se menja – način razmišljanja, poslovanje, da investira u modernizaciju, ali i kadrove. Rezultat su veća posećenost, prihodi i konkurentnost. Plan države da promenom privrednog ambijenta podstakne domaće, ali privuče strane investicije.

"Fiskalna pravila će dugoročno definisati granice, ali i usmerenja ekonomske politike Vlade koja ćete vi kao privrednici moći da koristite u narednom periodu u planiranju vaših aktivnosti uz stabilnu monetarnu politiku, poručio je ministar finansija Siniša Mali obraćajući se učesnicima Foruma.
Privrednici odgovaraju da su u svakodnevnom poslovanju suočeni sa realnim problemima.
"Da bi se ubrzao privredni rast, pre svega je potrebna adekvatna i kvalitetna radna snaga. To je ono što trenutno nedostaje Srbiji i najveći je problem u daljem razvoju i napretku privrede", smatra vlasnica i generalna direktorka preduzeća "D ekspres", Ljiljana Karaklajić.
Kako ističe, sledeći potencijal su nove investicije, novi razvoj, IT infrastruktura.
Da su Srbiji sada potrebne inovacije i ulaganje u obrazovanje kvalitetnih kadrova, poručuje i specijalni gost Biznis foruma.
Generalni direktor Svetske akademije umetnosti i nauke Geri Džejkobs ocenjuje da Srbija radi ono što mora da bi izašla iz krize.
"Do sada ste išli standardnim putem kako biste stabilizovali budžet i finansije. Problem više nisu strane investicije, potrebno je da se obuče ljudi i razvija lokalno preduzetništvo. Novac će doći ukoliko postoji proizvodnja, ukazuje Džejkobs.
Svetska banka: Više novca za mala i srednja preduzeća
Inovacije i ulaganje u radnu snagu su nadogradnja, kažu u Svetskoj banci govoreći o temeljima.
Šef kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva kaže da su to otvaranje tržišta na kome bi privatne kompanije mogle da posluju još efikasnije, privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu, bankarski sektor koji bi odobrio više novca za mala i srednja preduzeća, unapređenje konkurentnosti.
"Sve to jeste veoma složeno ali bi bio signal da je Srbija otvorena za biznis i što bi joj pomoglo da poveća rast", dodaje Ndegva.
Srbija bi u narednom periodu morala da ima održivi rast od najmanje pet odsto godišnje kako bi uhvatila korak sa zemljama Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.