Ulaganja srpskih kompanija u regionu – da li se prilike popravljaju

Izvor: RTS, 20.Okt.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganja srpskih kompanija u regionu – da li se prilike popravljaju

Godinama se govori o tome da su ulaganja kompanija iz regiona u Srbiji veća nego ulaganja srpskih kompanija u, na primer, Hrvataskoj ili Sloveniji. Ipak, čini se da je nešto lakše investirati u Sloveniji. Ta zemlja i Srbija su jedna drugoj među deset najvažnijih privrednih partnera, a ukupna robna ramena tokom prošle godine prešla je miijardu evra.
Nesrazmera između ulaganja slovenačkih i hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preduzeća u Srbiji i srpskih kompanija u tim zemljama objašnjava se činjenicom da je u Sloveniji i Hrvatskoj proces privatizacije završavan kada je kod nas počinjao. U Srbiji se kasno krenulo, ali statistika se ipak popravlja, kažu u Privrednoj komori.

"Iz Hrvatske od 2011. do 2018. imamo 290 miliona, a kad je Slovenija u pitanju oko 400 miliona. Srbija je u tom periodu u Hrvatsku investirala oko 64 miliona evra, ali to nije krajnja cifra, jer imamo ulaganja i iz drugih zemalja. Naše kompanije koje ulažu iz zemalja gde imaju ćerke kompanije, pa se to ne vodi kao srpska investicija. Imamo primer Savudrije, gde je ulaganje 80 miliona i to je investicija koja prevazilazi samu cifru od 64 miliona", navodi Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije.
Srpska kompanija, čiji je ogranak u Sloveniji vlasnik pomenutiog kompleksa, najavljuje tokom ove i naredne godine dodatnih pet miliona evra investicija u Istri, kako bi se zakružila celina.
Iako im je agronomija prva delatnost, investitor, kažu, mora da prati potrebe sredine u kojoj investira. Zato se u regiji okreću ulaganjima u turizam i saobraćaj.
"Prošle godine smo postali većinski vlasnik aerodroma 'Portorož' i planiramo proširenje. Mislim da treba napomenuti da se na tome radi baš zbog toga da se sa tom pistom koja je u planu, isfinansira, unapredi i dovede što više turista u ovu regiju", navodi Jelena Baronik iz "MK grupe".
"U destinaciji Portorož-Piran tražimo aktivne vlasnike koji investiraju u kapacitete, kadrove i u projekte na destinaciji", navodi Igor Novel, direktor Turističke organizacije Portoroža.

Stručnjaci napominju da su regionalne investicije važne sa stanovišta ne samo ekonomske saradnje nego i uopšte – radi bolje komunikacije, jer sve zemlje regiona teže istim ciljevima.
Prilike se, kažu, popravljaju, pa sad treba iskoristiti povoljan vetar u jedra.
Možda kao prošlog vikenda kada je, kao deo poluvekovne tradicije Tršćanskog zaliva, dan pre finalne održana manja trka jedrilica: prva tri mesta su pripala Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj, ali pokrovitelj je bila kompanija sa sedištem u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.