Uglaganje u vodni saobraćaj, gradiće se tri nove luke

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uglaganje u vodni saobraćaj, gradiće se tri nove luke

Na srpsko-ruskom privrednom forumu u Beogradu, oko 60 kompanija iz dve zemlje, i predstavnici vlada dogovaraju se o načinima saradnje, prvenstveno u unapređivanju saobraćajne infrastrukture.
Sa ciljem da se naš vodni saobraćaj vrati na mape evropskih transportnih koridora, ruska i srpska strana potpisale su Memorandum o saradnji u oblasti brodarstva.

"Speremni smo da predočimo različite >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mehanizme u obnovi flote Srbije. Takođe i da predložimo različite oblike tehnološke saradnje, uključujući i proizvodnju u srpskim brodogradilištima", istakao je Oleg Rjazancev, zamenik ministra industrije i trgovine Rusije.
Pre pet godina rekama smo prevezli 5 miliona tona robe, ove godine 12, cilj je 20 miliona tona godišnje kaže resorna ministarka.
"Ulaganje držve će biti preko 300 miliona evra, odnosno sva ulaganja računajući i privatni sektor, računamo da su oko pola milijarde evra u vodnu infrastrukturu", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.
Gradiće se i 3 nove luke, prva u Smederevu, kao i prevodnica na Tisi. Od sardnje u saobraćaju, korist očekuje i sektor turizma, posebno nautički turizam.
"Naš cilj je da broj ruskih turista već 2020 godine poraste na 100 hiljada dolazaka, verujem da ćemo ove godine imati nešto više od 70 hiljada", naglasio je Rasim Ljajić, ministar turizma.
Robna razmena dve zemlje u prošloj godini dostigla je gotovo dve milijarde dolara. Privrednici se dogovaraju o načinima da se ona proširi, dosta očekuju i od, za oktobar najavljenog potpisivanja Ugovora o slobodnoj trgovini sa Azijskom unijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.