Ugašena poslednja nada: Aluminij odbio ponudu Izraelaca, radnici očekuju otkaze

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašena poslednja nada: Aluminij odbio ponudu Izraelaca, radnici očekuju otkaze

Mostar -- Oko 200 radnika "Aluminija Mostar" okupilo se danas ispred glavnog ulaza u fabrički krug dok se održavao sastanak nadzornog odbora

Na sastanku je odbijena nova ponuda Abraham grupacije, čime je ugašena i poslednja nada radnika da kraj godine neće doneti i otkaze.

Kako je radnicima rečeno posle sastanka, ponuda Abraham grupe nije prihvaćena zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja livnice koja je bila glavni deo nove ponude.

"Kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će nastaviti pregovore, ali radnici nemaju toliko vremena", rekla je predstavnica radnika Tanja Jovanović naglasivši kako će se do 31. decembra nastaviti pregovori, prenosi Klix.

Izvesno je da će se krajem decembra radnici dobiti rešenja o otkazu, ali da će po osnovu otkaznog roka nastaviti da rade do sredine januara. Nije isključen ni ponovni izlazak radnika na ulice.

"Radnici više nemaju ni vremena ni volje ni želje. Ne vidim da postoji volja da se reši nešto o pokretaju proizvodnje. Šalju na nas na biro rada i van naše države", rekla je Jovanovićeva.

Kako je rekao predstavnik radnika, uprava je zadužena da se ponovo sastane s grupacijom i da se razjasne nejasnoće i redefinišu detalji koji nisu u njihovoj nadležnosti.

"Jesu li to njihove želje ili je to samo razvlačenje, ne znam. Rečeno je da imaju dobru volju, da je ponuda koju imamo za Nadzorni odbor škakljiva jer nije sve uredno defiisano. Tamo se referišu na Veće ministara i na Vladu Federacije", kazao je posle sastanka predstavnik radnika koji je učestvovao na sastanku.

Radnici su verovali da je nova ponuda izraelske Abraham grupacije, koja predstavlja kineskog investitora, realna te da postoji nada da će kompanija da nastavi sa poslovanjem.

"Naši zahtjevi su da se ponuda koja je dostavljena prihvati. Mi želimo da radimo, a ne da idemo na biro. Kako saznajemo, nova ponuda ne zahteva subvencije električne energije koje su ranije Vladi Federacije BiH bile neprihvatljive", rekla je ranije predstavnica radnika.

Prema saznanjima medija, nova ponuda uključivala je iznajmljivanje livnice na duži rok, a investitor bi u narednom periodu određenom dinamikom nastojao da sanira dug kompanije. Za livnicu je zainteresovana i širokobreška kompanija FEAL. "Aluminiju" d.d. Mostar zbog duga većeg od 400 miliona maraka 10. jula isključena je struja, a u narednom periodu kompanija je izgubila oko 500 radnika. Nekad najbogatija hercegovačka kompanija danas zapošljava 350 radnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.