Udio loših kredita u Crnoj Gori smanjen na 7,8%

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Okt.2017, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udio loših kredita u Crnoj Gori smanjen na 7,8%

PODGORICA - Nivo nekvalitetnih kredita trenutno iznosi oko 7,8 odsto, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da je u posljednjih mjesec taj nivo smanjen za preko deset miliona eura, shodno Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova.

Žugić je danas na sastanku sa glavnim izvršnim direktorima 15 banaka koje posluju u Crnoj Gori razgovarao, između ostalog, o rješavanju loših u ukupnim kreditima.

"U prethodnom periodu, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << smo bili najveći po nivou loših kredita, taj nivo je u 2011. godini iznosio 25,9 odsto, da bi sada imali nivo loših kredita nešto iznad 7,8 odsto, što takođe mora da zabrinjava. Zbog toga smo danas bankama dali poruku da moraju raditi na daljem rješavanju loših kredita", kazao je Žugić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u posljednjih mjesec taj nivo smanjen za preko deset miliona eura, shodno Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama.

Sastanak Žugića i glavnih izvršnih direktora banaka je organizovan sa ciljem sagledavanja efekata restrukturiranja kredita u skladu sa izmjenama i dopunama tog zakona, koje su usvojene u junu ove godine.

Taj zakon je, kako smatra Žugić, dao nove podsticaje bankama, klijentima i državi.

"Banke rješavajući loše kredite dobijaju zdravog klijenta, smanjuju svoje rezervacije i potrebe za novim kapitalom i jačaju sistem. Država čuva svoju ekonomsku bazu, a CBCG snaži svoju osnovnu funkciju, finansijske stabilnosti", tvrdi Žugić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.