Uber jeste izgubio, ali evo zašto ta borba nije samo njihova

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uber jeste izgubio, ali evo zašto ta borba nije samo njihova

Kompanija Uber najavila je žalbu na odluku britanskog suda da njeni vozači treba da se vode kao radnici umesto kao samozaposleni.

To je presuda koja može imati duboke posledice po sve snažniju šer ekonomiju i pravila koja u njoj važe.

Žalba će slučaj odvesti pred britanski Vrhovni sud koji će odlučiti da li će vozači Ubera moći da traže radnička prava poput minimalca i plaćenog odmora.

Sindikati su pozdravili treći poraz Ubera na sudu po tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanju kao "rani božićni poklon" za radnike u "ekonomiji tezgi", gde ljudi obavljaju sitne poslove uz malo sigurnosti i prava.

Kompanija iz San Franciska je saopštila da sud odluku nije doneo jednoglasno i da odluka "ne oslikava razloge zašto najveći broj vozača bira Uber aplikaciju".

Uber se brzo proširio po svetu postavljajući se kao alternativa tradicionalnom taksi prevozu povezujući aplikacijom za telefon ljude kojima treba prevoz s vozačima privatnih kola. To je izazvalo proteste taksista.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uber izgubio na suđenju u Velikoj Britaniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2018

Kompanija Uber najavila je danas žalbu na odluku britanskog suda da njeni vozači treba da se vode kao radnici umesto kao samozaposleni, što je presuda koja može imati duboke posledice po sve snažniju "ekonomiju tezgi" (gig economy) i pravila koja u njoj važe...Žalba će slučaj odvesti pred britanski...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.