Brnabić na naplatnoj stanici Beograd: Očekujem veći priliv u budžet preko kazni VIDEO

Izvor: B92, 24.Feb.2021, 12:40

Brnabić na naplatnoj stanici Beograd: "Očekujem veći priliv u budžet preko kazni" VIDEO

Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je Centar za prikupljanje i obradu podataka i punjač za električne automobile na naplatnoj stanici Beograd.

Obilasku su prisustvovali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Prenos ste mogli da pratite na B92.net.

Brnabić: Očekujem veći priliv novca od kazni

Premijerka Ana Brnabić čestitala je Putevima Srbije na svemu što su uradili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na modernizaciji sistema za praćenje stanja na putevima.

"Mi ćemo nastaviti dalje da razvijamo ovaj "mozak" u Putevima Srbije koji smo danas posetili, zaista sam zadovoljno svime što je urađeno. Očekujem da to nekako rezultira i većim prilivima u budžet Republike Srbije preko kazni, recimo, za vangabaritni transport - to do sada nismo mogli da uradimo. Imamo veliki broj kamiona, kao što smo danas videli koji su van gabarita, koji uništavaju naše puteve, što nije u skladu sa zakonom. Sada možemo da naplaćujemo te kazne", poručila je premijerka.

Taj budžet će se, dodala je, iskoristiti dalje za investiranje, održavanje i izgradnju puteva.

Novi punjači za elektrovozila

Prema rečima Zorana Drobnjaka, ova stanica sa 23 prolaza može da primi oko 6.000 vozila za sat vremena.

"Data sistem prati sve naplatne stanice u Srbiji, imamo ih 65. Brzo ćemo nadograditi taj data sistem, potpisali smo ugovor za nabavku video-zida pre kog ćemo pratiti sve naplatne stanice. Trenutno ih pratimo preko računara", pojasnio je.

Kako je dodao, sem toga, Putevi Srbije se bave i izgradnjom i rekonstrukcijom puteva, mostova, tunela...

"Dosta ulažemo i u bezbednost saobraćaja i životnu sredinu. Tu su punjači za elektrovozila, trenutno ih imamo osam, u planu je nabavka još deset u ovoj godini, snage 185 kilovata i koji jedno vozilo mogu da napune za 20 minuta ili manje", najavio je.

Drobnjak je kazao da su potrebna velika sredstva da se prošire naplatne stanice, jer intenzitet saobraćaja kontinuirano raste.

Prema rečima premijerke, radi se na izmenama i dopunama zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, da bi moglo da se naplaćuje punjenje iz pomenutih elektropunjača.

"Nema razloga da svi ljudi koji sipaju dizel ili benzin u svoja vozila plaćaju to, a da elektropunjače ne plaćaju kao što je sada slučaj", rekla je Brnabićeva.

Ipak, postoji inicijativa da se za 13 odsto smanji putarina za električna ili hibridna vozila sa elektronskom naplatom, jer je otprilike za toliko manje i zagađenje.

Aerozagađenje

Ministarka Vujović ocenila je da imamo višedecenijski problem - to je aerozagađenje.

"Svaka od akcija koje sprovode ministarstva i javna preduzeća govore u prilog tome da nam je stalo da se uhvatimo u koštac sa tim", napomenula je ministarka.

Ona je podsetila da će u Evropi svako treće vozilo biti na električni pogon do 2025. godine.

"Ako uspemo i za nekoliko procenata da smanjimo aerozagađanje koje prouzrokuje saobraćaj, mi smo uspeli u tome", tvrdi ona.

Uz to, kako je premijerka dodala, sve češće pričanje o zaštiti sredine dokaz je višeg standarda u državi.

"Tema životne sredine nikada nije bila tema u Republici Srbiji, a aerozagađenje nije nešto što je novi problem", istakla je Brnabićeva.

Projekti

Prema njenim rečima, ulaže se više od 500 miliona evra u postrojenje za odsumporavanje u termoelektranama, završeno je postrojenje u TE Kostolac - ono je prvo koje je završeno i pušteno u funkciju.

"Krenuli smo i u izgradnju takvih postrojenja u TE Nikola Tesla (Blok A i Blok B). Insistiramo na gasifikaciji Srbije, pustili smo novi pravac, Balkanski tok, što će unaprediti energetsku bezbednost. Insistiramo i da se ubrza gasifikacija širom Srbije i da onda kotlarnice u okviru sistema centralnog grejanja koje su do sada bile na mazut ili ugalj prelaze polako na gas ili biomasu. Važan projekat je toplana u Kragujevcu, to treba da završimo do kraja 2021. godine iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj", najavila je premijerka.

Sem toga, troškovi priključka na gasovodnu mrežu će se smanjiti za 100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uskoro naplata struje za punjenje vozila, ali putarina manja za 13 odsto

Izvor: RTS, 24.Feb.2021

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima i navela je da su "Putevi Srbije" pokrenuli incijativu da se za 13 odsto smanji putarina za električna i hibridna vozila. . Subvencionišemo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.