UŠTEDA NOVCA ILI NOĆNA MORA: Solarni paneli IZGORELI na krovovima kuća! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŠTEDA NOVCA ILI NOĆNA MORA: Solarni paneli IZGORELI na krovovima kuća! (VIDEO)

Grir, konsultant za zaštitu životne sredine, rekla je da tek treba da dobije izveštaj koji objašnjava šta se tačno dogodilo.

Teslini solarni paneli postali su noćna mora nekih vlasnika kuća, posebno za jednu ženu iz Kolorada čiji je krov planuo.

Brijana Grir bila je van grada kada je požar izbio na njenom solarnom krovu gde su postavljeni Teslini paneli.

Srećom, njene komšije bile su budne i ugasile su požar i pre nego što je vatrogasna ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stigla.

To je bilo 1. avgusta. Dan ranije, iz kompanije Tesla su joj se obratili kako bi je upozorili da sistem već nekoliko dana detektuje fluktuaciju napona. Kompanija je saopštila da će poslati ekipu da proveri o čemu je reč za nekoliko dana. Bilo je prekasno.

- Oni namerno drže ljude u mraku. Za energetsku kompaniju, to je ironično - rekla je ona.

Iz Tesle nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, a Grir je osnovala fondaciju kako bi prikupila sredstva za advokata. Njen ugovor jasno pokazuje da je Tesla dužna da održava solarne panele u skladu sa specifikacijama proizvođača.

Ploče je napravio proizvođač panela Trina, u čijem priručniku se napominje da bi panele trebalo fizički pregledati dva puta godišnje. Tesla to nije radio, rekla je Grir.

Takođe, na to ih obavezuje i zakon koji je Kolorado usvojio.

Njen slučaj nije jedini. Maloprodajni lanac Volmart je tužio Teslu tvrdeći da nije održavao solarne panele u prodavnicama širom zemlje. Sedam njih je imalo požar, a jedna je zbog toga zatvorena potpuno. Zabeležena je milionska šteta.

"At the start, Tesla was being transparent about the connectors. Then they began to hide why maintenance was required...I think people need to understand that we're lucky that no one has died..."This could be on your home over your kids bedroom." https://t.co/TBAzk2cXEu

— Linette Lopez (@lopezlinette) October 15, 2019

Volmart je uložio značajne resurse da bi istražio o čemu se radi. Otkrili su da je Tesla ugradio neispravne konektore koji su na kraju dovodili do velikih temperaturnih oscilacija koje su prouzrokovale požar.

Kasnije se ispostavilo da je kompanija Tesla pokrenula tajni program kako bi što brže zamenila sporne konektore.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.