USPELI SMO DA ODRŽIMO EKONOMIJU Đorđević: Za izlazak iz krize ključna je solidarnost i saradnja svih zemalja

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2020, 21:04

"USPELI SMO DA ODRŽIMO EKONOMIJU" Đorđević: Za izlazak iz krize ključna je solidarnost i saradnja svih zemalja

Srbija je preduzela mere koje su doprinele da se pomogne malim i srednjim preduzećima - ističe Đorđević

Solidarnost, saradnja, poverenje, međusobna podrška, kao i donošenje pravovremenih odluka vlada zemalja, pokazaće se kao najvažniji faktor za "najbezbolniji" izlazak iz zdravstvene, ekonomske, ali i socijalne krize izazvane virusom kovid-19, rečeno je na današnjoj onlajn konferenciji posvećenoj ulozi kriznog menadžmenta u doba pandemije.

Ministar za rad, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević rekao je da se krizni menadžment u jeku epidemije u Srbiji ogledao kroz dva ugla, prvi koji čini predsednik Aleksandar Vučić, a drugi koji je usmeren na srpsku vladu.

- Sam predsednik je kao lider stao ispred svih i doneo važne odluke koje su se pokazale kao preventiva i važan faktor da spasimo živote i da spasimo našu ekonomiju. I ranije ulaganje u naše zdravstvo je omogućilo da zdravstvo bude spremno i spasi živote ljudima - poručio je Ðorđević.

Ministar navodi i da je njegov resor deset dana pre uvođenja vanrednog stanja u celoj zemlji, uveo "vanredno stanje" u ustanovama socijalne zaštite, u kojima su bile zabranjene posete, dodajući da je bilo problema, ali i da smatra da je država učinila sve da ublaži promene koje pandemija donosi.

- Tržište rada je bilo prvo što je došlo na udar. Bilo je naznaka i da će određeni broj ljudi dobiti otkaze, ali i cifre govore da smo od 27. februara do 15. maja završili sa 6.988 više zaposlenih nakon vanrednog stanja - ukazao je Ðorđević.

Podvukao je i da taj podatak govori da je zemlja uspela da zaustavi posledice ogromnih razmera na ekonomiju, ističući da donošenje pravih mera u toku vanrednog stanja mogu dati povoljne rezultate.

Ministar je naveo i da trenutno postoji za 13.550 više osnovanih privrednih subjekata, nego što ih je bilo pre pandemije, kao i da su uspeli da se održe infrastrukturni projekti, te da se ublaži "udar" na sektor zdravstva i socijalne zaštite.

- Srbija je preduzela mere koje su doprinele da se pomogne malim i srednjim preduzećima najviše, 1.600.055 zaposlenih su dobili pomoć države, u prva tri meseca to je bila minimalna zarada, a u dva meseca posle toga, bilo je 60 odsto zarade i oni su na neki način dobili podsticaj - naveo je.

Prema Ðorđevićem rečima, Vlada Srbije neće stati ni posle epidemije i želi da pokaže građanima "da to nije bila samo kozmetička pomoć - već nešto što je dobro analizirano.

- Pratićemo šta se dešava u ekonomiji, na tržištu rada i u skladu sa tim ćemo da ulažemo i dalje. Srbija je do sada uložila 5,8 milijardi evra, što je 12 odsto našeg ukupnog BDP na godišnjem nivou - rekao je ministar.

Udruženost zemalja i njihova međusektorska saradnja su među najvažnijim stavkama za brži oporavak od posledica epidemije, složni su predstavnici Severne Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine i Slovenije, koji su na konferenciji poručili da su kapaciteti zemalja iz regiona veliki i da, uz solidarnost, mogu biti ključni za prevazilaženje krize.

Međunarodna onlajn konferencija imala je za cilj da iskaže razmenu mišljenja i iskustava zemalja u regionu u pogledu rešavanja problema izazvanih pandemijom kovida-19, koje su pre svega uticale na ekonomsku sferu.

Učesnici su se složilii i da regionu nedostaje više integracije, ali i da je solidarnost u regionu u jeku epidemije pokazana mnogo više nego što je to učinjeno od strane i u sklopu same Evropske unije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.