UN: SAD na jednu, 170 zemalja na drugu stranu

Izvor: B92, 17.Mar.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: SAD na jednu, 170 zemalja na drugu stranu

Najrobi -- Odluku o "znatnom smanjenju" upotrebe plastike do 2030. godine donelo je 170 zemalja posle pet dana razgovora na skupu UN za životnu sredinu u Nairobiju.

Na skupu je doneta neobavezujuća rezolucija o potrošnim predmetima, poput plastičnih kesa.

Početnom predlogu za postepeno ukidanje plastike za jednokratnu upotrebu do 2025. godine suprotstavilo se nekoliko zemalja, uključujući i SAD, iako preko osam miliona tona plastike ulazi u svetske okeane svake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, javio je BBC.

"Teško je naći jedinstveno rešenje za sve države članice", rekao predsedavajući skupa UN Sim Kisler novinarima pre glasanja.

"Nalazimo se na prekretnici povodom pirtanja životne sredine. Ne trebaju nam preopširni dokumenti, potrebne su nam konkretne obaveze", dodao je Kisler.

Ovo telo je vodeće svetsko međunarodno telo za zaštitu životne sredine, a ovonedeljni sporazum odrediće ton samitu UN o klimatskim akcijama u septembru.

Međutim, neki akteri su izrazili zabrinutost zbog toga što je konačna izjava predsedavajućeg imala samo dve reference na globalno zagravanje koje je prouzrokovao čovek.

Drugi su kritikovali zemlje kao što su SAD, Kuba i Saudijska Arabija zbog blokiranja pokušaja da se utanači raniji datum za smanjenje upotrebe plastike.

"Velika većina zemalja okupila se kako bi razvila viziju za budućnost globalnog korišćenja plastike", rekao je David Azulaj iz Centra za međunarodno pravo životne sredine u intervjuu za Reuters.

"Obeshrabrujuće je videti SAD, vođene interesima petrohemijske industrije i hidrauličkog frakturiranja, kako predvodi napore da sabotira tu viziju", dodao je Azulaj.

Hidrauličko frakturiranje je postupak drobljenja stene uz pomoć hidrauličke tečnosti pod vrlo visokim pritiskom.

Zagovornici ove metode tvrde da se fragmentacijom može doći do nedostupnih velikih količina ugljenkiseonika (fosilna goriva). Protivnici tvrde da hidrauličko frakturiranje prouzrokuje zagađenje vode i vazduha, ispuštanje opasnih hemikalija, pa čak i da izazva zemljotrese.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.