UBS otkucao kolege: Tajni dogovori koštaće pet banaka milijardu evra

Izvor: B92, 16.Maj.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBS "otkucao" kolege: Tajni dogovori koštaće pet banaka milijardu evra

Brisel -- Evropski regulatori tržišta kaznili su danas pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi evra zbog nameštanja na spot tržištu kod 11 stranih valuta, objavio je Rojters.

Švajcarski UBS nije kažnjen jer je prijavio dva kartela Evropskoj komisiji.

Kažnjeni su Barkliz, Sitigrup, Džej-Pi Morgan, japanski MUFG i Rojal benk of Skotland.

Četiri banke su kao kartel "Banana split" kažnjene sa ukupno 811 milion evra – Barkliz, Sitigrup Rojal benk of Skotland >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (RBS) i MUFG.

Druga kazna odnosi se na kartel "Eseks ekspres" a čine ga Barkliz, RBS i MUFG i tu kazna iznosi 258 miliona evra.

Evropska komisija saopštila je da je nameštanje na tržištu rađeno u periodu od 2007. do 2013. godine.

Istraga Komisije, započeta u septembru 2013, otkrila je da su pojedini trgovci stranim valutama, koristeći onlajn čet-rumove, razmenjivali planove trgovanja i povremeno koordinisali svoje strategije trgovanja.

Tako dobijene informacije omogućavale su im da donose odluke na tržištu da li da kupuju ili prodaju te valute i kada, tvrdi Komisija.

"Većina trgovaca koji su učestvovali u tim četovima poznavali su se lično", saopštila je EK. Na primer, jedan čet-rum nazvan je Eseks ekspres, jer su svi trgovci osim jednog bili iz Eseksa, a sretali su se u vozu za London.

Finansijske institucije širom sveta u protekloj deceniji pogodile su kazne vredne milijarde dolara zbog dogovaranja ključnih parametara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU kaznila pet banaka sa milijardu evra zbog "valutnog kartela"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019

Antimonopolski regulatori Evropske unije kaznili su danas banke Barkliz, Sitigrup, JP Morgan, MUFG i Rojal benk ov Skotland sa ukupno 1,07 milijardi evra (1,2 milijarde dolara) zbog manipulacija i nameštanja 11 valuta na spot deviznom tržištu...Švajcarska banka UBS je oslobođena kazne od 285 miliona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.