U kriznom paketu vlade i krediti za građane

Izvor: Politika, Tanjug, 28.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kriznom paketu vlade i krediti za građane

Obezbeđeno 120 milijardi dinara podrškeprivredi,ali i budućim kupcima bele tehnike, nameštaja i „punta”

Vlada Srbije bi danas, posle usaglašavanja sa Narodnom bankom, dogovora sa bankarima, privrednicima i predsednikom države trebalo da usvoji,proteklih meseci najavljivani,program za ublažavanje posledica planetarne finansijske krize na privredu Srbije. Prema do sada poznatim detaljimapaketse temelji na oko 120 milijardi dinara udružene državne i bankarske podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << firmama i građanima.

U narednih nedelju dana program bi trebalo da bude podržan i pratećim uredbama, odlukama i ugovorima,kako bi prvi krediti krenuli u drugoj polovini februara.

Kada se slože sve kockice, u vladin paket upakovano je: 40 milijardi dinara kratkoročnih zajmova za likvidnost, 17 milijardi dinara investicionih kredita, 45 milijardi dinara kreditnih linija iz inostranstva, od međunarodnih finansijskih organizacija za mala i srednja preduzeća i, kako saznajemo, 20 milijardi dinara kredita građanima za kupovinu trajnih potrošnih dobara domaćih proizvođača.

Na kratkoročne kredite za likvidnostmogu da računaju i proizvođači i trgovci, a otplaćivaće se godinu dana, uz kamatnu stopu od najviše 5,5 odsto.

Investicioni srednjoročni kredit, koji će se obezbediti udruženim snagama Fonda za razvoj – 30 odsto i poslovnih banaka – 70 odsto (pri čemu će Garancijski fond garantovati za veći deo bankarskih plasmana) dodeljivaće se uz kamatu od oko šest odsto i na rok otplate od tri do pet godina, uz grejs period od šest do 12 meseci.

U kreditnom paketu od oko 120 milijardi dinara država će zapravo participirati sa oko osam milijardi dinara iz budžeta – sa dve milijarde podržaće kratkoročne kredite, sa pet investicione i još sa jednom milijardom učestvovaće u kreditiranju građanstva. Time će praktično subvencionisati kamatne stope.

Bankari će obezbediti veći deo novca, po osnovu čega će imati pravo na izbor klijenta, ali i snositi sav rizik za ove kredite. Prema dosadašnjim najavama, partneri države urealizaciji ovog programa biće sedam najvećih banaka, a moći će daim se pridruže i druge banke, pod uslovom da imaju rastuće plasmane.

-----------------------------------------------------------

„Punto” na kredit

Po usvajanju vladinog paketa, prema do sada obelodanjenim detaljima, građanimogu da računaju na najmanje 20 milijardi dinara kredita za kupovinu robe domaćih proizvođača, ali i automobila „punto”, bele tehnike i nameštaja.

Kamata za ove kredite trebalo bi da bude od 4,5 do šest odsto, a rok otplate od pet do sedam godina, zavisno od vrste proizvoda. Najpovoljnije kamatne stope i najduži rok otplate imali bikupci „punta”, kojima bi mesečna rata bila od 90 do 130 evra, zavisno od toga da li daju desetoprocentno učešće i da li kupuju osnovni ili najopremljeniji model.

----------------------------------------------------------------

Tadić vraća u skupštinu Zakon o akcizama

Predsednik Srbije Boris Tadićzatražio je hitnu promenu Zakona o akcizama, saznaje „Politika” u kabinetu predsednika. Pre ove odluke Tadićje dobio procenu Ministarstva finansija da će nedavno usvojeni Zakon o izmenama i dopunama zakona o akcizama smanjiti prihod u budžet Srbije za dvemilijarde dinara.

Zakon o akcizama na cigarete,suprotno stavu Vlade Srbije,amandmanom su izmenile članice vladajuće koalicije SPS, LSV i SVM.

Posle toga je predsednik Tadićtražio od vlade procenu da li će pomenuti zakon doneti više ili manje novca u budžet Srbije i da li su proizvođači cigareta stavljeni u neravnopravan položaj.

Vesna Jeličić

[objavljeno: 29/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (29. 01. 2009.)

Izvor: RTS, 29.Jan.2009, 03:37

Politika: U kriznom paketu vlade i krediti za građane; Novosti: Misija će saznati istinu; Blic: Direktor Peconijeve firme bio u Skupštini; Pres: Godina robije za ubistvo Zablaćanskog..Dnevne novine danas pišu o sadržaju programa za ublažavalje svetske ekonomske krize na srpsku privredu, šta bi...

Nastavak na RTS...

Vlada usvojila mere protiv krize

Izvor: B92, 29.Jan.2009

Beograd -- Ekonomisti su podeljeni u oceni kako će mere vlade uticati na privredu i dok jedni sumnjaju da će dati rezultate, drugi misle da je to dobar potez vlade...Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište ne veruje da će ove mere mnogo pomoći srpskoj privredi u vreme krize. .."Prvi...

Nastavak na B92...

Srbija: Usvojene mjere za ublažavanje krize

Izvor: Capital.ba, 29.Jan.2009

BEOGRAD, Vlada Srbije usvojila je danas Program mjera za ublažavanje efekata ekonomske krize, kojim je predviđeno da banke u ovoj godini, uz pomoć države, odobre kredite u ukupnoj vrijednosti od 122 milijarde dinara. Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je na konferenciji za novinare...

Nastavak na Capital.ba...

Za privredu 122 milijarde dinara likvidnih sredstava

Izvor: Capital.ba, 29.Jan.2009

BEOGRAD, Vlada Srbije usvojila je danas Program mjera za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize koji predviđa obezbjeđivanje 122 milijarde dinara (oko 1,29 milijardi evra) likvidnih sredstava za privredu. 'Ovo jesu podsticajna sredstva, međutim treba imati u vidu da se ova sredstva ne obezbeđuju...

Nastavak na Capital.ba...

Usvojen program mera ublažavanja efekata finansijske krize

Izvor: Kurir, 29.Jan.2009

BEOGRAD, 29. januara (Tanjug) - Vlada Srbije usvojila je danas Program mera za ublažavanje efekata svetske finansijske krize, koji predviđa obezbeđivanje 122 milijarde dinara likvidnih sredstava za rast proizvodnje i izvoza kroz povećanje likvidnosti privrede, kao i kupovne moći stanovništva. Prvi...

Nastavak na Kurir...

Malo para puno muzike

Izvor: Danas, 29.Jan.2009

Program mera države za ublažavanje negativnih efekata svetske krize je prava stvar, nema šta. Ko god može da obezbedi privredi kredite po prepolovljenim kamatama, ne može da greši. A zapravo se za malo para dobilo puno muzike. Država će dati tek osam milijardi dinara da bi omogućila da banke...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.