U drugom tromjesečju više putnika u morskim lukama, ali manje tereta

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2019, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U drugom tromjesečju više putnika u morskim lukama, ali manje tereta

ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine, ali i na razini šest mjeseci, bilo je više prometa brodova i putnika, ali i manje prometa robe nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U morske je luke ukupno u drugom tromjesečju ove godine prispjelo 98.599 brodova ili 2,5 posto više nego lani, dok je s ukupnih 9,34 milijuna putnika ostvaren rast od 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Najviše putnika, njih 1,39 milijuna, prošlo je kroz luku Split, čime je ostvarila porast od 4,6 posto, a slijedi luka Dubrovnik, koja je s 972 tisuće putnika na brodovima u plusu od 34,3 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2018.

Među morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine s najznačajnjim porastom broja putnika od 63,7 posto, odnosno ukupnih 39 tisuća putnika, ističe se rovinjska luka.

Tereta je u morskim lukama u drugom tromjesečju bilo ukupno 5,27 milijuna tona ili 7,7 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine. Najviše tereta zabilježeno je luci Omišalj, 1,7 milijuna tona, što je međutim 25,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U luci Ploče zabilježeno je, pak, 938 tisuća tona tereta, ili 3,6 posto više, dok je u luci Rijeka zabilježeno 33,3 posto više tereta, 852 tisuće tona.

Velik podbačaj od 20,7 posto imala je luka Bakar, ukupno 773 tisuće tona tereta.

Od siječnja do kraja lipnja u hrvatskim morskim lukama registrirano je ukupno 149.548 brodova, rast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U istom je razdoblju zabilježeno i 12,28 milijuna putnika, što je rast od 4,6 posto, dok je tereta bilo 0,7 posto manje, 10,1 milijun tona, pokazuju objavljeni podaci DZS-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.