U Venezueli usporava hiperinflacija, sada je na samo 135.000 posto godišnje

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Sep.2019, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Venezueli usporava hiperinflacija, sada je na "samo" 135.000 posto godišnje

CARACAS - Hiperinflacija u Venezueli, najgora u novijoj povijesti, usporila je u kolovozu na 135 tisuća posto godišnje, pošto je između srpnja 2018. i srpnja 2019. bila gotovo dvostruko viša, priopćio je u četvrtak parlament u kojem oporba ima većinu.

Ali mjesečni rast cijena, koji je u srpnju iznosio 33 posto, skočio je u kolovozu na 65,2 posto, prema podacima koje je iznio zastupnik Angel Alvarado, član povjerenstva financija.

Usporavanje koje je zabilježeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tijekom godine dana je rezultat početka monetarne discipline koju je pokrenula socijalistička vlada Nicolasa Madura i smanjenja javne potrošnje, ocijenio je ekonomist Astrubal Oliveros, prenosi AFP.

Te astronomske stope za Venezuelce predstavljaju pad kupovne moći. Ako zarađuje minimalnu plaću, Venezuelac može kupiti samo 2 posto osnovne prehrambene košarice, istaknuo je Alvarado.

Vlada je u travnju udvostručila prosječne plaće na 40.000 bolivara. U to vrijeme to je iznosilo 8 dolara, a danas tek 2. Kutija 30 jaja stoji 70.000 bolivara (3,5 dolara) i kilogram mesa 50.000 bolivara (2,5 dolara). Analitičari drže da je inflacija posljedica neograničenog tiskanja novca.

U Venezueli je propala proizvodnja nafte, koja je u 10 godina prešla s 3,2 milijuna na 1 milijun barela dnevno, dok MMF za ovu godinu predviđa 35 postotno smanjenje BDP-a.

Maduro krizu pripisuje brojnim gospodarskim sankcijama koje je uvela Trumpova administracija njegovoj vladi kako na njega bi izvršila pritisak i prisilila ga na odlazak.

Oporba oko predsjednika parlamenta Juana Guaidoa, kojeg privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, ističe da su "nemar i korupcija" vlade doveli do tog stanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.