U Sremu bez straha od afričke kuge svinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2017, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sremu bez straha od afričke kuge svinja

Iako se afrička kuga svinja proširila Evropom i stigla do Rumunije, u našoj zemlji za sada nema zabeleženih slučajeva ove pojave. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je priručnik za veterinare u kojem je detaljno opisana ova bolest. Stočari u Sremu ističu da ne strahuju jer veterinarske službe obilaze gazdinstva.

Stočari u Sremu nemaju bojazni kada je u pitanju pojava afričke kuge svinja. Ističu, kontrole veterinara su redovne i sve neophodne mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na očuvanju zdravlja stočnog fonda se sprovode.

Stručnjaci Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavili su na sajtu Ministarstva priručnik i brošure za veterinare, vlasnike životinja i lovce kako bi ih upoznali sa afričkom kugom svinja, bolešću, za koju do sada nije otkriven lek.

Divlje svinje, smatraju se glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gde se bolest pojavljuje. U brošuri i priručniku objašnjeno je koji su znaci oboljenja.

Znaci oboljenja se javljaju nakon inkubacionog perioda od 2 do 7 dana (retko 14 dana). Oni uključuju između ostalog visoku temperaturu, tešku depresiju, anoreksiju, krvarenja po koži, konjunktivitis, ubrzano disanje i puls, abortuse gravidnih krmača, cijanozu i inkoordinaciju.

Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama koji su potencijalni izvor zaraze. Isto tako, iz Uprave za veterinu poručuju da svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću. Kako nam je potvrđeno, kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.