U Srbiji još 27 novozaraženih, nema preminulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 15:14

U Srbiji još 27 novozaraženih, nema preminulih

Broj novih slučajeva korona virusa u poslednja 24 sata je manji od 1 odsto, pošto je na osnovu 3.548 testiranih potvrđeno 27 novozaraženih.

U tom periodu nije bilo preminulih od korona virusa, objavljeno je na sajtu Covid-19.

U Srbiji je od početka epidemije potvrđen 11.381 slučaj korona virusa, a preminule su 242 osobe. Do sada se oporavilo 6.606 ljudi.

Trenutno je hospitalizovano 555 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru. Od početka epidemije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << testirani su uzorci 242.782 osobe koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja. Stopa smrtnosti je 2,13 odsto.

U domovima Kovid kod 114 korisnika i 30 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smestaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom korona virus potvrđen je kod 114 korisnika i 30 zaposlenih, saopštilo je  resorno ministarstvo i dodalo da se te ustanove nalaze u Beogradu - u Zemunu, Obrenovcu, na Umci, u Nišu, Negotinu, Tutinu, Knjaževcu i Aleksincu.

Prisustvo virusa potvrđeno je u nekoliko Domova za smeštaj starih u Beogradu, od kojih je većina u Zemunu - a to su "Doživeti stotu", "Garoš" i "MeliorVita".

Korona virus prisutan je u Domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Stara pruga'' na Umci, beogradskim ''Miljakovački vinogradi'' i "Nada", kao i dva u Negotinu ''Radost'' i ''S.Nikola''.

Domovi ''Doživeti stotu'' i ''Stara pruga'', rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Virus je potvrđen, kako se navodi u saopštenju i u gerontološkim centrima u Nišu, Obrenovcu i Knjaževcu, gerontološkom centru ''Jelenac'', Aleksincu, kao i u Centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu i Nišu, i Domu za mentalno ometene u razvoju u Tutinu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ministarstvo navodi da u Srbiji postoje 74 Ustanova socijalne zaštite čiji su osnivač Republika i AP Vojvodina i to sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

"Od toga je 57 Ustanova za odrasle i starije (devet Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, osam Domova za smeštaj odraslih i starih, tri Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 Domova za decu i mlade (10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri Zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

U Srbiji, kako dodaju postoji i 229 privatnih ustanova, sa kapacitetom od 8.617 korisnika. Ministarstvo je navelo da je do sada ukupno izlečeno 498 korisnika ustanova socijalne zaštite i 185 zaposlenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.