U Srbiji ima oko 117 hiljada paušalaca: Radna grupa traži rešenje statusa ovih preduzetnika

Izvor: B92, 02.Jun.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ima oko 117 hiljada paušalaca: Radna grupa traži rešenje statusa ovih preduzetnika

Novi Sad -- Preduzetnici se kod nas, ako mogu, najradije opredeljuju za status paušalnog poreskog obveznika, jer ih to spašava obimne papirologije i administriranja.

U Srbiji trenutno ima oko 117 hiljada obveznika koji imaju ovakav status.

U Srbiji trenutno ima oko 117 hiljada obveznika koji imaju ovakav status. Od te brojke, oko polovina njih je u Vojvodini.

Ali, to što su im obaveze prema državi sa manje papirologije u odnosu na kolege koji porez plaćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osnovu prihoda koji iskažu u poslovnim knjigama, ima i mane.

Tu ima brojnih primedbi, pre svega, da su poslenici iz gotovo istih delatnosti podeljeni na one koji mogu da budu paušalni obveznici i na druge kojima to zakon ne dozvoljava. Da u ovoj oblasti nešto ne štima primetili su i u Vladi Srbije, koja je formirala Radnu grupu za unapređenje paušalnog oporezivanja, čiji je član i Đerđ Pap, direktor firme iz Novog Sada.

"Radna grupa će uskoro iza'i sa konkretnim rešenjima. Ono što se predlaže će od sredine juna ići na javnu raspravu, a kasnije bi celishodni predlozi trebali da se ugrade u propise, pa da se dobiju rešenja koja su za sve najprihvatljivija", pojašnjava Pap.

Najviše paušalaca ima među taksistima - 11.322, slede advokati - 10.064, pa računarsko programiranje - 8.071. Sledeći su frizerski, odnosno kozmetički saloni - 6.964, te razni konsultanti sa 5.565.

Paušalci svoje obaveze saznaju tačno kada dobiju poresko rešenje. S obzirom na njihov broj to potraje, tako je ove godine uručenje rešenja počelo u maju i trajaće sve do oktobra. Ovako dug posao komplikuje poslovanje početnicima jer ne znaju kolike su im obaveze pa im se one gomilaju i nije ih lako posle izmiriti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.