U SRBIJU STIŽU NOVE FISKALNE KASE: Poznato kada i koja će biti cena novog uređaja

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2020, 13:32

U SRBIJU STIŽU NOVE FISKALNE KASE: Poznato kada i koja će biti cena novog uređaja

Zakon je sada i u skupštini

Nove promene za sve privrednike koji koriste fiskalne kase. Od 1. janaura 2022. moraće da imaju dodatni uređaj uz kasu, koji će i trgovcima i preduzetnicima i pravnim licima, doneti i nove troškove. Novi zakon o fiskalizaciji ušao je i u skupštinu, a cilj njegovog donošenja je kontrola i bolja naplata poreza.

U Srbiji oko 230.000 ugostitelja i trgovaca svom mogućom robom koristi fiskalne kase i svi oni će, po novim propisima, morati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da obezbede dodatnu tehnologiju koja će pratiti izdavanje računa. Korisnici fiskalnih kasa, praktično, će morati da obezbede novi uređaj koji podseća na mobilni telefon i koji je u mometu uvođenja u regionu, pre nekoliko godina, koštao i do 400 evra.

Novu tehnologiju moraće da imaju svi privrednici koji plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti, kao i preduzeća koja plaćaju porez na dobit. Naknadno će, pozakonskim aktima, biti precizirano i koje grupe privrednika, neće biti deo "nove priče o fiskalizaciji".

Veliki prodajni sistemi uglavnom su već opremljeni savremenim fiskalnim kasama. Istovremeno je u celoj Srbiji mnogo više onih koji imaju stare fiskalne kase uvedene propisima iz 2005.

Novina je zapravo softver. Uređaj bi bio povezan sa Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internet vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

- U slučaju prekida interneta, obveznik će naknadno dostaviti Poreskoj upravi podatke o izdatim računima,i to odmah po uspostavljanju veze, a najkasnije u roku od pet dana od momenta izdavanja računa - navodi se u predlogu zakona.

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak za poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper.

U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće 400 evra. Rezultati su bili vidljivi odmah nakon primene propisa i to kroz veću naplatu poreskih prihoda.

Pre dve godine kada se prvi put pominjao novi zakon o fiskalizaciji u Srbiji, u resornom ministarstvu razmatrana je mogućnost da država preduzetnicima delimično finansira nabavku nove neophodne opreme.

Važeći Zakon o fiskalnim kasama je u primeni od 1. januara 2005. godine. U Ministarstvu finansija kažu da je u međuvremenu tehnologija koja se može primeniti u ovoj oblasti, značajno napredovala, te je nakon izvršene analize postojećeg sistema fiskalizacije, ustanovljeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.