U Rusiji od danas na snazi zabrana uvoza naftnih derivata

Izvor: B92, 02.Jun.2020, 10:11

U Rusiji od danas na snazi zabrana uvoza naftnih derivata

Moskva -- U Rusiji je od danas na snazi zabrana uvoza benzina, dizela, kerozina, brodskog goriva i plinskog ulja, uvedena kao potpora domaćoj naftnoj industriji.

Vlada je odluku o zabrani donela 25. maja, za razdoblje do 1. oktobra, a usledila je nakon što su u aprilu isporuke benzina iz Belorusije u Rusiju železnicom naglo porasle te su dosegnule 1,5 odsto ukupne potrošnje benzina u Rusiji.

To je pak povezano s činjenicom da su mnogi ruski kupci beloruskog goriva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzimajući u obzir troškove prevoza, plaćali barem 500 rubalja manje po toni nego da su kupovali na domaćem tržištu na kojemu je ponuda pala, piše SEEbiz.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je zabrana uvoza jeftinog benzina u Rusiju predložena kao prisilna antikrizna mera na šest meseci. Napomenuo je da mnoge zemlje pribegavaju toj ne u potpunosti tržišnoj, ali potrebnoj meri.

Zabrana uvoza, kako je rekao, ujedno je potpora domaćoj preradi nafte i održavanju zaposlenosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.