U Hrvatskoj šoping ludilo! Akcije Kraša podivljale, srpski investitor plaćao DUPLO: Otkriveno šta stoji iza kupovine deonica

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2019, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj "šoping ludilo"! Akcije "Kraša" podivljale, srpski investitor plaćao DUPLO: Otkriveno šta stoji iza kupovine deonica

Hrvatski mediji su preneli da je Šaranović kupio veliki broj deonica kompanije "KRAŠ" te da je kupovina akcija na zagrebačkoj berzi obavljana sa računa Rajfajzen banke Austrija. To je juče potvrdila i Zagrebačka berza.

Prema njihovim informacijama, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisan 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica "Kraša", a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto.

Ugledni tamošnji mediji iz sveta biznisa praktično su podigli buru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << informacijama da je srpski biznismen misteriozni kupac.

Pitanje je da li Šaranović namerava da ozbiljno uđe u vlasničku strukturu.

Zbog ove kupovine, deonica "Kraša" je bila najtraženija na Zagrebačkoj berzi. Promet je u utorak bio preko 1,83 miliona evra, a dan pre ovom akcijom trgovalo se još više - u ukupnom iznosu od 5,1 milion evra.

Juče je pao i rekord, do tri sata popodne trgovalo se sa 4,3 deonica "Kraša" na berzi, u vrednosti od 6,7 miliona evra. Celu ovu priču hrvatski mediji su nazvali "šoping ludilom".

Na činjenicu da je jedna akcija "Kraša" duplirala vrednost, hrvatski mediji su reagovali ocenama da je deonica "podivljala" i da nepoznati kupac plaća duplo više od nominalne vrednosti.

Deonica "Kraša" inače je bila u fokusu investitora i tokom prethodne nedelje kada je Mesna industija "Braća Pivac" iz Hrvatske najavila ponudu za preuzimanje većinskog paketa ove kompanije.

- Da Nebojša Šaranović želi da zauzme primat u konditorskoj industriji, potvrđeno je još 2017. godine kada je Grupa kupila srpskog konditora "Banini" iz Kikinde - pisali su juče hrvatski mediji.

Tačnije, tu kompaniju je kupila "Jafa" koja posluje u okviru grupacije Kappa Star i to na javnom nadmetanju po početnoj ceni do 15 miliona evra. "Jafa" je bila jedini učesnik nadmetanja, jer je jedina uplatila depozit od šest miliona evra, 20 odsto od tada procenjene vrednosti od 30 miliona evra.

Zanimljivo je da su 2010. godine srpski mediji pisali kako je upravo "Kraš" hteo da kupi "Jafu" iz Crvenke, ali je Šaranović to odbio.

KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"SRPSKI KRALJ U POHODU NA KRAŠ" Cela Hrvatska u panici jer Šaranović "kvari planove hrvatskoj braći"

Izvor: Blic, 19.Sep.2019

Nije samo grad u kome je stasao "Kraš" u panici. Cela Hrvatska, mediji i investiciona javnost, već nekoliko dana bruje o tome da li je srpski privrednik novi vlasnik hrvatskog industrijskog simbola. A juče u 14. 00 h potres se na minut i zaustavio. Zagrebačka berza je objavila da je istina da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.