Država podržava Petoletku, za 10 dana dolaze predstavnici Kamaza

Izvor: B92, 24.Feb.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država podržava Petoletku, za 10 dana dolaze predstavnici "Kamaza"

Trstenik -- Predsednik Aleksandar Vučić obišao je u Trsteniku fabriku "PPT Petoletka doo"- Hidraulika.

Ovo preduzeće su su osnovali radnici, nakon stečaja privrednih društava nekadašnjeg giganta "Prve petoletke" iz tog mesta.

Vučića je ispred fabrike dočekao direktor "PPT Petoletka doo" Ljubisav Panić, sa kojim je predsednik obišao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogon.

Predsednik Vučić se obratio radnicima i preneo im tri ključne stvari za fabriku - da će im država pokloniti objekat u kojem prozivode, a koji trenutno zakupljuju, da će im zatim pomoći u nabavci nove opreme, kao i da će za 10 dana kod njega doći direktor ruskog "Kamaza", što podrazumeva da će se povećati proizvodnja srpske fabrike.

Panić je za Tanjug rekao da je firma osnovana 4. januara 2016. godine, nakon pokretanja stečajnog postupka društava koja su bila u sastavu "Prve petoletke" sa tradicijom dugom 70 godina.

Istakao je da su jedinstveni u Srbiji, po načinu na koji su se ogranizovali i nastavili proizvodnju.

"Vidimo da će nam biti sjajna budućnost, jer smo najteži deo preživeli kada je 2015. godine sproveden socijalni program, kada je praktično 'Petoletka' ostala bez radnika", rekao je Panić.

Tada su radnici deo njihovog socijalnog programa uložili i osnovali novu firmu, sa podjednakim ulogom. Novu firmu je osnovalo 676 radnika i oni su, praktično, njeni vlasnici.

"Nastavili smo proizvodnju kompletnog proizvodnog programa, hidrauličkih i pneumatskih uredjaja, koji imaju primenu u automobilskoj i gradjevinskoj industriji, kod poljoprivrednih mašina, u vojsci... ", rekao je Panić.

U fabrici radi 886 ljudi, od kojih 508 ima stalni radni odnos, a 80 odsto proizvodnje se izvozi u više od 30 zemalja širom sveta.

Panić je ukazao da je početak bio veoma težak, jer je bilo teško obezbediti potrebna obrtna sredstva, za proizvodnju koja je veća od miliona evra u isporukama svakog meseca.

Tada su, kaže, naišli na veliko razumevanje kupaca i dobavljača, koji su im omogućili odloženo plaćanje, pa su zahvaljujući tome mogli da organizuju proizvodnju i počnu sa isporukama.

"Već tri godine uspešno poslujemo, imamo pozivitne bilanse i spremni smo da učestvujemo u nadmetanju za kupovinu opreme i porizvodnog prostora, u kojem se sada nalazimo", rekao je Panić.

Dodao je da su uz pomoć Ministarstva privrede zakupili prostor u kome trenutno proizvode.

"Nadamo se da ćemo kreditiranjem i korištćenjem fondova Razvojne agencije Srbije biti podržani i finansijski u daljem radu", rekao je Panić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.