Troškovi rastu, najsporiji rast uslužnog sektora u sedam meseci

Izvor: B92, 08.Okt.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troškovi rastu, najsporiji rast uslužnog sektora u sedam meseci

Peking -- Aktivnost u kineskom uslužnom sektoru je u septembru porasla najsporijim tempom u sedam meseci, jer su operativni troškovi nastavili da se povećavaju.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za uslužni sektor Kine, koji izračunavaju kompanije Kajsin i Markit, opao je prošlog meseca na 51,3 poena, najniži nivo od februara, u odnosu na 52,1 poen iz avgusta, prenosi agencija Rojters.

Indeks je, međutim, i dalje iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti u uslužnom sektoru.

Sektor usluga čini više od polovine ekonomske aktivnosti Kine i pruža ključnu zaštitu ekonomiji u uslovima kada trgovinske tenzije sa SAD uveliko pogađaju domaći proizvodni sektor.

Nove porudžbine u uslužnom sektoru porasle su u septembru najbržim tempom od januara 2018. godine, podstaknute lansiranjem novih proizvoda i snažnijom tražnjom kupaca. Međutim, operativni troškovi su dostigli najviši nivo u godinu dana, usled povećanja troškova rada, goriva i sirovina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.