Trgovci brže-bolje iskoristili priliku, pa ćete sad plaćati i po 100 dinara više VIDEO

Izvor: B92, 06.Avg.2021, 18:59

Trgovci brže-bolje iskoristili priliku, pa ćete sad plaćati i po 100 dinara više VIDEO

Beograd -- Svinjsko meso u trgovinskim lancima poskupelo je poslednjih nedelju dana za oko 10 odsto, dok je junetina skuplja i za 15 do 17 procenata.

Stručnjaci kažu da se situacija sa otkupnom cenom stoke, naročito tovljenika, sada malo stabilizovala, jer su se klaničari trenutno nešto više okrenuli našim stočarima.

U zavisnosti od regiona, za nekih 20 dinara je poskupeo i otkup svinja, pišu Novosti.

Trgovci su, svakako, pronašli svoj deo kolača, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa se cene svinjskog mesa razlikuju i za 100 dinara. U pojedinim marketima, kilogram svinjske plećke košta 599, ali može negde da se pazari i za 439 dinara.

Cena ulja u Srbiji nastavlja da divlja, jedan mesec će biti odlučujući

Svinjsko meso je poskupelo u radnjama oko 10 odsto, kaže Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije.

"Malo se stabilizovala situacija sa otkupom žive stoke. Manji je uvoz za šest meseci ove godine nego što je bio u istom periodu prošle. Treba, ipak, realno videti koliko je poskupelo meso kod stočara, a kolika je trgovačka marža. Pojedini lanci uvoze meso iz Hrvatske, po nižoj ceni, pa te svinjske polutke, koje su možda namenjene za preradu, prodaje kao sveže meso. Tu je najveća marža", ukazuje on.

Kako objašnjava Budimović, neminovno je bilo da dođe do rasta cene mesa u radnjama. Naročito, kada svako uzme svoj deo kolača, to se nakupi. Ne treba zaboraviti da su stočari u proizvodnji svinjskog mesa i prerađevina bili na velikom udaru.

Prema rečima Uroša Kandića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, poskupljenje svežeg mesa u poslednje vreme, rezultat je povećanja cena ključnih inputa u proizvodnji, pre svega poljoprivrednih proizvoda, koji su berzanska roba.

"Srbija u tom pogledu nije izolovano ostrvo, a svedoci smo činjenice da su cene žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda tokom pandemije, manje-više u porastu", kazao je Kandić.

Šta sve poskupljuje u Srbiji? Sa cenom jednog proizvoda se "ne treba igrati"

"Prema našim saznanjima, nije došlo do značajnih promena kada su u pitanju visine trgovačkih marži. Na tržištu ima sasvim dovoljno mesa, u različitim cenovnim rasponima, u zavisnosti od proizvođača, kvaliteta i trgovinskog lanca u kome se prodaje", navodi on.

Juneće meso je, inače, skuplja kategorija, pa se mnogo manje koristi u ishrani stanovništva. Zbog cene je nedostupna, a piletina je zauzela taj deo potrošnje, objašnjava Budimović.

"Meso je poskupelo jer je i kabasta hrana poskupela", ističe Budimović.

Dodaje da je junetina poskupela za nekih 15 do 17 odsto, dok je piletini cena ostala ista.

Ovom temom bavila se i Televizija Prva.u razgovoru sa profesorom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodragom Savićem.

"Očigledno je da živimo nekoliko decenija u tržišnoj privredi. To je tržišno ponašanje. Nesklad je ponude i potražnje, a to koriste prvi u nizu - trgovci. Uzroci su neki dugog, a neki kratkog roka, kratkog su oni nastali zbog pandemije. Mi to nismo razumeli ilI se navikavamo na tu činjenicu", kaže Savić.

Ukazuje da to nije jedini proizvod koji je poskupeo.

Od materijala zavisi i cena kvadrata: Srbija do jeftinije robe - kako?

"Poskupeli su mnogi drugi. A poskupeli su zato što oko dve godine traje koronavirus. Pokidani su globalni lanci snabdevanja. Svi koji su ranije radili na normalan način, više ne rade na normalan način. Svi oni plaćaju neku cenu viših troškova izostanka dopremanja njihovih proizvoda", objašnjava Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.