Treći dan haosa, a sve je moglo biti izbegnuto

Izvor: B92, 29.Maj.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći dan haosa, a sve je moglo biti izbegnuto

Treći je dan kako se putnici Britiš ervejza suočavaju sa odlaganjem i otkazivanjem letova jer IT kvar još nije otklonjen.

Kvar koji je prouzrokovao haos tokom vikenda i danas je, treći dan u nizu, odložio ili otkazao mnoge letove, što znači da su mnogi propustili svoje odmore, proveli noć na aerodromu, izgubili prtljag,…

Britiš ervejz mogao bi da se zbog svega nađe pred odštetnim zahtevima vrednim bar 100 miliona funti, ali i gubitkom u poslovanju nastalom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao posledica potpunog IT kraha koji je pogodio više od 1.000 letova preko vikenda.

Svi letovi avio-kompanije sa aerodroma Hitrou i Getvik su otkazani u subotu, relativna normalizacija saobraćaja usledila je u nedelju, ali uz odlaganje i otkazivanje oko 200 letova btritanske avio-kompanije sa aerodroma Hitrou. Sa Getvika nije bilo otkazivanja, ali su zabeležena kašnjenja.

Veruje se da je IT kvar nastao zbog problema sa snabdevanjem strujom i nema dokaza da je reč o sajbernapadu, saopštio je Britiš ervejz.

Sindikat je za nastale probleme okrivio otkaze u Britiš ervejzu a ne probleme sa strujom.

Mik Riks, koji je u sindikatu GMB zadužen za avijaciju, izjavio je da je sve moglo biti izbegnuto. “Britiš ervejz je prošle godine procenio da su stotine odanih i lojalnih zaposlenih kao IT osoblje suvišni i autsorsuje posao u Indiji. Kompanija je ostvarivala pozamašan profit godinama i taj potez je procenjen kao jednostavno pohlepan.”

Izvršni direktor Britiš ervejza Aleks Kruz sinoć je rekao da kompanija obavlja "skoro u potpunosti" operacije na londonskom aerodromu Getvik i planira da sprovede sve planirane letove na dugim relacijama sa aerodroma Hitrou.

On je, međutim, dodao da će još biti odlaganja kao i otkazivanja letova na kraćim relacijama, prenosi AP.

Prema podacima sa portala Flajtaver, sestrinske kompanije Britiš ervejza u Španiji - Iberija i Er Nostrum otkazale su preko 320 letova danas.

Britiš ervejz je danas otkazao još 27 letova, a više od 58 je odloženo.

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otklonjeni kvarovi: Od danas svi letovi Britiš ervejza po planiranom rasporedu

Izvor: BKTV News, 30.Maj.2017, 10:28

Britanska avio kompanija Britiš ervejz saopštila je da će svi letovi od danas da se odvijaju prema planiranom rasporedu, nakon kvara IT sistema..."Naši IT sistemi sada rade normalno i letovi će se na aerodromima Hitrou i Getvik odvijati po planiranom rasporedu", saopštila je ta kompanija i upozorila...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.