Predstavnice Mame su zakon predale predloge izmena zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2021, 13:24

Predstavnice "Mame su zakon" predale predloge izmena zakona

Predstavnice Inicijative "Mame su zakon" predale su danas predloge izmena seta zakona, kao i više od 41.000 potpisa peticije "I preduzetnice su mame", čiji je cilj poboljšanje položaja porodilja preduzetnica.

Predstavnice udruženja "Mame su zakon" zahtevaju izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, o obaveznim doprinosima za socijalno osiguranje i Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji, navode, imaju diskriminatorski odnos prema ženama preduzetnicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Preduzetnica Maša Đurić, koja je u sedmom mesecu trudnoće, kaže da je osnovni zahtev da se žene preduzetnice tretiraju kao ostale zaposlene žene i da imaju ista prava.

"Tražimo da budemo tretirane kao sve druge zaposlene žene, želimo da naši partneri preuzmu brigu o detetetu dok se mi vraćamo svojim biznisima koje smo gradile", rekla je Đurić.

Neki od zahteva koje su predstavnice udruženja "Mame su zakon" predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su da žene preduzetnice mogu da prenesu odsustvo sa posla na svoje partnere.

Zahtev je i da ženama koje samostalno obavljaju delatnosti, država preuzme obavezu plaćanja obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje.

Takođe, ako se odluče na to da imaju troje i više dece da mogu da koriste odsustvo sa posla u trajanju od dve godine, pravo na minimalnu naknadu tokom prva tri meseca bebinog života koja ne može da bude manja ispod Republičkog minimalca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mame su zakon i Digitalna zajednica predale Vladi 42.000 potpisa podrške Inicijativi „I preduzetnice su mame“

Izvor: Danas, 19.Okt.2021

Predstavnice incijative "Mame su zakon" i Digitalne zajednice predale su danas Vladi Srbije predloge izmena seta zakona koji bi doveli do boljeg položaja porodilja preduzetnica u Srbiji i oko 42.000 potpisa podrške Inicijativi "I preduzetnice su mame".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.