Tradicionalno otvaranje granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalno otvaranje granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije kod graničnog mesta Rabe u opštini Novi Kneževac održana je tradicionalna skupština regije Dunav-Kriš-Tisa-Moriš na kojoj su predstavljeni planovi za ovu godinu. Tokom jeseni, Srbija će dobiti još jedan granični prelaz sa Mađarskom, a prioritet je, pored putne infrastrukture, obnavljanje železničkog saobraćaja.

Granični prelaz Rabe – Kibekhaza koji će, pored postojećih pet, još bolje povezati Srbiju i Mađarsku trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi da bude otvoren na jesen ove godine, istaknuto je na 21. Skupštini regije DKMT koji se jednom godišnje tradicionalno obeležava otvaranjem prelaza na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije. Pored toga, predviđena su još dva važna projekta koji se odnose na obnovu železnice i otvaranje kulturnih centara.

''Projekat ''Železnica snova'' se odnosi na izradu dokumentacije za prugu Subotica – Baja, dok projekat ''Raznobojna saradnja'' se odnosi na izgradnju srpskog kulturnog centra u Morahalomu, koji je već pri kraju, a u toku je izgradnja i mađarskog kulturnog centra na Paliću'', kaže Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj.

Rumunska strana ove godine poseban akcenat staviće na plovni saobraćaj, a to podrazumeva obnavljanje reke Begej, kao i uređenje biciklističkih staza u pograničnom delu sa Srbijom. Takođe, planirana je realizacija projekata iz oblasti privrede.

"Planiramo dosta projekata iz oblasti privrede. Pre svega, želimo da obnovimo putnu infrastrukturu. Želja nam je da ponovo obnovimo reku Begej kao i njene kanale, biciklističke staze i zaista se nadam da će to doprineti još boljoj saradnji u budućnosti", ističe Kalin Dobra, predsednik županijskog veća Timiš u Rumuniji.

Novac koji je dobijen od Evropske Unije mora biti iskorišćen na najbolji način, povezivanjem lokalnog stanovništva, pa je tako započet veliki projekat rekonstrukcije železničke pruge Segedin – Subotica.

"Želja nam je da u narednom periodu nastavimo da ispitujemo lokalno stanovništvo koji su njihovi zahtevi kako bi nastavili da radimo na tome i kako bi na najbolji način potrošili dobijena sredstva", naglašava Bela Kakaš, predsednik regionalne skupštine županije Čongrad.

Otvaranje graničnog prelaza Rabe koštaće oko 500.000 evra za obnovu infrastrukture, a sredstva su obezbeđena preko IPA fondova. Detalji su obrazloženi na sastanku u rumunskom mestu Beba Veke. Održavanje skupštine Dunav-Kriš-Tisa-Moriš tradicionalno je obeleženo uz pesmu i igru, održavanjem trke prijateljstva, kao i otvaranjem graničnih prelaza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.