Topčider je ostao bez voza, a sada ostaje i bez pruge: Bulevar Patrijarha Pavla ići će po šinama

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 20:00

Topčider je ostao bez voza, a sada ostaje i bez pruge: Bulevar Patrijarha Pavla ići će po šinama

Prva etapa Bulevara patrijarha Pavla, na potezu od raskrsnice sa Bulevarom vojvode Mišića do ranžirne stanice "Topčider", trasiraće se nekadašnjim koridorom železnice, predlaže se u Urbanističkom projektu.

Naime, sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasili su Javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju I etape saobraćajnice Bulevar patrijarha Pavla koji je inicirao Grad Beograd sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se postojeći železnički koridor na potezu kroz Topčiderski park, iskoristi za izgradnju Prve etape te saobraćajnice.

Kako se navodi u projektu, povod za ovakvu intervenciju su izmene u organizaciji železničkog saobraćaja koje su dovele do obustavljanja železničkog

saobraćaja na potezu od stanice Topčider do Sajma, pa su postojeći koloseci u Topčiderskoj dolini izgubili svoju funkciju.

Time je stvorena mogućnost da se nova saobraćajnica na potezu od raskrsnice sa Bulevarom vojvode Mišića do ranžirne stanice "Topčider", trasira nekadašnjim koridorom železnice.

Kako će trasa te prve etape Bulevara patrijarha Pavla pratiti postojeći železnički koridor, novi drumski prelaz preko Topčiderske reke biće na istom

mestu gde je bio železnički most a korito Topčiderske reke ostaće u postojećoj regulaciji.

Istovremeno, tramvajska pruga ostaće na postojećoj trasi sve do postojeće okretnice u zoni tunela Кošutnjak posle koje se uklapa sa trasom tramvajske pruge Druge etape saobraćajnice Bulevar patrijarha Pavla.

Od petlje Hipodrom, plan je da se trasa kolovoza spusti prema raskrsnici sa Ulicom vojvode Mišića sa dve odvojene kolovozne trake (za svaki smer) i izmesti na koridor železničke pruge.

Time će i trasa saobraćajnice preći preko Topčiderske reke na mestu gde trenutno postoje dva čelična i jedan betonski most, koji se ruše i umesto njih planira novi, jedinstven armirano-betonski most, koji dalje nastavlja do prve kružne raskrsnice za vezu Pionirske ulice i ulaza u Kovnicu novca.

Odatle se novi put nastavlja do predviđene druge kružne raskrsnice u zoni tunela Кošutnjak (postojećeg podvožnjaka ka Pionirskoj ulici), odnosno prema uklapanju u drugu etapu Ulice patrijarha Pavla, a izgradnjom ove kružne raskrsnice na železničkom koridoru postojeći tunel gubi svoju funkciju i može biti zatrpan.

Ulica Topčiderska, istovremeno, postaje slepa, sa okretnicama na krajevima.

Tramvajska pruga ostaje gde je i bila

Tramvajska pruga zadržaće trasu u celosti od petlje Hipodrom do stare tramvajske okretnice koja će biti rekonstruisana dok će se nova tramvajska pruga raditi u delu od okretnice do uklapanja u Drugu etapu.

Biciklističke staze? Biće i njih

U postojećem stanju ne postoji uređena biciklistička staza na površini obuhvaćenoj ovim planom dok je na novoprojektovanoj trasi u planu da biciklističke staze idu posebnim koridorima i pri tom ne prelaze preko Topčiderske reke.

Pešačke površine

Duž trase Bulevara patrijarha Pavla predviđeni su i pešački trotoari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.