Tko su dužnici i bespravni korisnici državnih stanova

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Mar.2018, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tko su dužnici i bespravni korisnici državnih stanova

ZAGREB - U državnim stanovima žive brojni bespravni korisnici, a neki od legalnih korsnika ne plaćaju najamninu. Nakon dugogodišnjeg nereda, Ministarstvo Ministarstva državne imovine najvljuje obračun s bespravnim stanarima i dužnicima.

Kako doznaje HRT, dužnika ima i među legalnim korisnicima državnih stanova, a rekorder je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Za najam duguje 21.963,81 kunu.

U telefonskom razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Antonić je rekao da je zatečen dugom, jer je informaciju o tome, kako je rekao, dobio prije nekoliko dana i zbog obveza nije stigao provjeriti o čemu se radi. Dodao je da je bio uvjeren da mu se najam automatizmom skida s plaće.

Kao i svi ostali korisnici i Antonić je dobivao mjesečne uplatnice, a s njima i obavijest o dugu. On se koristi državnim stanom u Zagrebu od 36,90 četvornih metara za koji mu mjesečna rata iznosi 1.040 kuna. 'Mi ugovore imamo s korisnicima službenih stanova i u tom smislu obveza je korisnika da sve račune uredno podmiruje. Ako se to ne događa, poduzimaju se potrebne radnje', istaknula je Renata Sabo, direktorica tvrtke Državne nekretnine d.o.o. koja vodi brigu o ukupno 165 službenih stanova u Hrvatskoj od kojih se 85 nalazi u Zagrebu, a ostali diljem RH.

Stojedanaest stanova je popunjeno, a država je tužila četvoricu bespravnih korisnika stanova u Zagrebu, Kotoribi, Dubrovniku i Preku na otoku Ugljanu. Tuženi su za ukupan iznos od 174.003,03 kune.

Jedan od njih, Stjepan Rusak iz Kotoribe - od kojeg država sudski potražuje 40.948.12 kuna, a u međuvremenu mu je dug narastao na 57.580,52 kune rekao je da stan od 70,99 četvornih metara koji je davnih dana dobio kao zaposlenik nekadašnje tvrtke Bratstvo - smatra svojim, te da čeka presudu suda u Strasbourgu.

'Bespravni korisnici stanova su dijelom ljudi koji su nekad radili u državnim službama, prestali su raditi, ali ostali su u tim stanovima jer nikog nije bilo briga za imovinu. Nitko ih nije ništa pitao. To samo pokazuje kako do sada nije bilo aktivnog i učinkovitog upravljanja državnom imovinom, ali tome je sada došao kraj', poručuje direktorica Sabo.

Osim četvorice utuženih, među kojima je rekorder sin kapetana Lučke ispostave Preko s iznosom od 50.274,73 kune, još je 12 bespravnih korisnika stanova. Riječ je o umirovljenoj djelatnici Carinske uprave u Dubrovniku, umirvljenoj djelatnici Kaznionice u Požegi, sinu lučkog nadstojnika iz Raše, umirovljenoj sutkinji iz Slavonskog Broda.

Rekorder s dugom od gotovo 53 tisuće kuna je bivši djelatnik Okružnog zatvora u Dubrovniku.

Iz Ministarstva državne imovine poručuju kako nitko neće ostati u stanu ne bude li plaćao obveze i da iznimaka neće biti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.