Težak udarac za Amerikance: Pomažete narko-kartelima, platite 10 milijardi

Izvor: B92, 05.Avg.2021, 16:15

Težak udarac za Amerikance: "Pomažete narko-kartelima, platite 10 milijardi"

Meksička vlada tuži neke od najvećih američkih proizvođača oružja.

Optužuju ih, naime, da svojim bezobzirnim poslovanjem, to jest "ilegalnom trgovinom oružja", pridonose fatalnim okršajima i ubistvima, te traže odštetu od 10 milijardi dolara.

U tužbi podignutoj u sredu u Masačusetsu navodi se da su kompanije, uključujući Smit end Veson (Smith & Wesson) i Beret fajrarms (Barrett Firearms), "svesne" da aktivno pridonose ilegalnoj trgovini oružja, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jutarnji list pisanje Hine.

Meksiko ima vrlo stroga pravila za regulaciju prodaje oružja koje se legalno može kupiti samo u jednoj prodavnici u vojnoj bazi u glavnom gradu Meksiko Sitiju. Stoga oružje veliki broj ljudi kupuje u SAD-u.

Posle "toalet papir manije", stigla nova - mnogo opasnija

"Meksička vlada preduzela je mere kako bi stala na kraj golemoj šteti koju te kompanije uzrokuju na način da olakšavaju nezakonitu prodaju svog oružja narko-kartelima i ostalim kriminalcima u Meksiku", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Meksiko traži odštetu u iznosu od 10 milijardi američkih dolara, dodaje MSP.

U tužbi se tvrdi da kompanije znaju da se njihovi proizvodi švercuju i da se koriste u nezakonitim aktivnostima protiv civilnog stanovništva i vlasti Meksika.

Pištolj s likom Zapate

Takođe se navodi da kompanije koriste "marketinške strategije za promovisanje sve smrtonosnijeg oružja, bez sigurnosnog mehanizma kako bi im se ušlo u trag".

Kao primer pogubne marketinške strategije navodi se Kolt (Colt) koji je na svoje pištolje namenjene meksičkom tržištu ugravirao sliku i ime slavnog meksičkog revolucionara Emilijana Zapate.

Najveći prodavci oružja na svetu: Od 25 kompanija - 12 američkih FOTO

Prema saopštenju meksičke vlade, kriminalne organizacije kupuju na hiljade pištolja, pušaka, jurišnog oružja i municije u supermarketima, na internetu i sajmovima oružja u SAD-u.

Američka kancelarija za alkohol, duvanske proizvode, vatreno oružje i eksplozive utvrdila je da je 70 posto vatrenog oružja zaplenjenog u Meksiku između 2014. i 2018. američkog porekla.

Samo u 2019, više od 17.000 ubistava u Meksiku je bilo povezano s prokrijumčarenim oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.