Teroristički napadi? Laserima ometaju pilote dok poleću i sleću na aerodrom

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički napadi? Laserima ometaju pilote dok poleću i sleću na aerodrom

Budimpešta -- Piloti aviona koji sleću i poleću sa medjunaraodnog aerodroma u Budimpešti "Franc List" žale se na česta opasna laserska ometanja sa zemlje.

Ovu informaciju objavila je Madjarska kontrola letenja.

Od početka ove godine zabeleženo je 50 slučajeva ometanja sletanja i poletanja, a polovina njih dogodila se prošlog meseca. Madjarske vlasti očekuju da će učestalost upotrebe lasera porasti narednih meseci. Prošle godine zabeleženo je skoro stotinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajeva, prenosi MTI.

Laseri mogu da ometaju pilote sa udaljenosti i do 10 kilometara. Zbog laserskog ometanja, kako se dodaje, dešavalo se ponekad i da kopiloti moraju da preuzmu kontrolu.

Maksimalna zaprećena kazna za ometanje aviona je tri godine zatvora, dodala je kontrola letenja u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.