Tehnološki gigant planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 14:36

Tehnološki gigant planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji

Vašington -- Kompanija Gugl saopštila je da narednih godina planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji, prenose "Vol Strit Žurnal" i "Fajnenšel tajms".

Gugl namerava da ojača svoje veze sa Indijom kroz ulaganja kako bi imao koristi od digitalne evolucije koja se dešava u toj zemlji i dokazao da ona ne bi trebalo da se zatvori protekcionističkim politikama, ističe "Vol Strit Žurnal".

Indija je možda jedno od poslednjih velikih neiskorišćenih digitalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta budući da polovina od 1,3 milijarde stanovnika tek treba da se povežu na mrežu.

Očekuje se da će ova zemlja narednih godina zabeležiti najveći porast novih internet korisnika, navodi list.

Gugl je saopštio da je osnovao fond da bi u narednih pet do sedam godina uložio novac u kupovinu akcija, partnerstva i infrastrukturu.

"Ovo je odraz našeg poverenja u budućnost Indije i njenu digitalnu ekonomiju" izjavio je Sundar Pičaj, izvršni direktor Gugla i Alfabeta.

"Kucnuo je čas za Indiju", izjavio je indijski ministar komunikacija, elektronike i informacionih tehnologija Ravi Šankar Prasad na Guglovom onlajn događaju.

Guglovo obećanje dolazi tri meseca nakon što je njegov rival Fejsbuk uložio 5,7 milijardi dolara u Džijo platforms, najbrže rastuću indijsku telekomunikacionu kompaniju koja nudi čitav niz digitalnih usluga.

Gugl je svoje obećanje o ulaganju nazvao „Fond za digitalizaciju Indije” i naveo da će ono obuhvatiti obezbeđivanje priuštivog pristupa internetu, razvoj novih proizvoda koji će biti prilagođeni potrebama indijskog tržišta i ubrzavanje digitalne transformacije, kao i oblasti zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede.

Indija, sa svojih 1,3 milijardi stanovnika, predstavlja jednu od najvećih prilika za tehnološke kompanije na celom svetu nakon što su prethodnih godina stotine miliona Indijaca počele da koriste pametne telefone i internet.

Gugl pej (Google Pay), aplikacija za izvršenje digitalnih plaćanja, zabeležila je nagli rast od kada je postala dostupna u Indiji 2017.godine.

Pojačano interesovanje za Indiju od strane Gugla i ostalih američkih investitora dešava se u trenutku kada tenzija na granici između Indije i Kine zatvara prohodnost za investitore iz Kine, drugi veliki izvor stranog kapitala.

Oštra eskalacija tenzija nakon smrtonosnog obračuna na granici u Himalajima prošlog meseca navela je indijske vlasti da zabrane 59 kineskih aplikacija, a među njima i TikTok.

Pristup Indiji, sada drugom najvećem tržištu mobilnih usluga na svetu, je posebno važan Guglu budući da je Kina za njega zatvorena i da će se suočiti sa sve većim poteškoćama da nastavi da posluje u Hongkongu nakon stupanja na snagu novog zakona o bezbednosti, ističe "Fajnenšel tajms".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.