Tehnologija drastično menja tržište rada: Kompanije spremaju novu strategiju

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnologija drastično menja tržište rada: Kompanije spremaju novu strategiju

Boston -- BCG i Burning Glass Technologies su tri godine analizirali oglase na internetu kako bi dobili uvid u trendove potražnje za poslovima i veštinama.

Tehnologija pokreće velike promene na tržištu rada, pa će korporacije, vlasti i pojedinci morati da primene nove strategije, stoji u najnovijem izveštaju pod nazivom Kakvi su trendovi s poslovima i veštinama.

Izveštaj je rezultat trogodišnjeg rada kompanija Boston Consulting Group (BCG) i Burning Glass Technologies.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
BCG i Burning Glass su vodeći u istraživanjima o događanjima na tržištu rada, a analizirali su čak 95 miliona online oglasa za poslove u SAD-u, koji su objavljeni u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

Autori izveštaja su analizirali broj i stopu rasta oglasa za poslove i traženih veština unutar širokih sektora te kroz stotine specifičnih područja rada.

Zahvaljujući takvoj analizi, u izveštaju se navode najbrže rastući poslovi i veštine koje se traže na tržištu rada.

"Nijedno drugo istraživanje tržišta rada dosad nije bilo tako statistički opsežno i iscrpno. Razmotrili smo ne samo veličinu i rast potražnje tokom trogodišnjeg razdoblja, već i prepoznali poslove i veštine koji su od 2017. do 2018. godine zabeležili najbrži rast", tumači Rainer Strack, izvršni direktor i stariji partner u BCG-u te koautor izveštaja.

Istraživanje je, uz pomoć velikih količina podataka, kvantifikovalo trendove potražnje za poslovima i veštinama.

Za potrebe istraživanja poslovi su podeljeni u kategorije u skladu sa stopama rasta. Poslovi velikog rasta, tj. oni za koje je broj oglasa povećan više od 40 odsto na godišnjem nivou tokom tri godine trajanja istraživanja, uključuju usluge u oblaku (kao što su viši projektant usluga u oblaku ili Microsoft Azure developer), poslove automatizacije poslovanja, Jira administratore te projektante kibernetičke bezbednosti. Ali, takav nagli rast nije zabeležen samo u tehnološkom sektoru: oglasi za stručnjake za organizacijsku socijalizaciju (onboarding) i koordinatore za talente porasli su za više od 50 posto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.