Talibani ponudili Rusiji da kupuju naftu u zamjenu nude grožđice

Izvor: Capital.ba, 20.Avg.2022, 07:51

Talibani ponudili Rusiji da kupuju naftu u zamjenu nude grožđice

KABUL – Afganistan razmatra mogućnost kupnje naftnih derivata i robe putem direktne razmjene. Zauzvrat, Afganistan bi izvozio minerale, grožđice i biljke za lijekove u Rusiju. FOTO: Pixabay O ovome prijedlogu je u intervjuu za RIA Novosti govorio ministar industrije i trgovine Afganistana Nuriddin Azizi. Afganistanom od ljeta 2021. godine upravljaju talibani ali njihova vlast nije priznata ni od jedne svjetske države. “Naš prioritet je uvoz ove ruske robe na bazi razmjene. Ako operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << prema ovom planu ne uspiju, onda možemo koristiti finansijske transakcije. Nema nikakvih problema s tim pitanjem. Što se tiče Afganistana, nema ograničenja od strane Sjedinjenih Američkih Država ili EU na isporuke takvih sirovina, Afganistan može platiti tu robu novcem“, rekao je Azizi. Prema njegovim riječima Afganistan ima želju da iz Rusije do kraja godine uveze milion tona plina i milion tona dizela. U zamjenu rekao je da bi oni mogli ponuditi i minerale. “Osim toga, imamo, naprimjer sušeno voće, grožđice i ljekovito bilje. Afganistan je kroz istoriju isporučivao velike količine grožđica Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primjer, cijene ljekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusija treba takve sirovine za lijekove. I možemo ih koristiti u razmjeni“, predstavio je talibanski političar svoje zamisli. Delegacija afganistanskog ministarstva industrije i trgovine boravi u Rusiji do 14. augusta iako Rusija zvanično talibane smatra terorističkom organizacijom.   Klix Чланак Talibani ponudili Rusiji da kupuju naftu u zamjenu nude grožđice се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Talibani žele ruske naftne derivate: Zauzvrat, između ostalog, nude " suvo grožđe

Izvor: B92, 20.Avg.2022

Avganistan razmatra mogućnost kupovine naftnih derivata i robe od Rusije putem direktne razmene...Zauzvrat, Avganistan bi izvozio minerale, suvo grožđe i biljke za lekove u Rusiju...O ovom predlogu je u intervjuu za RIA Novosti govorio ministar industrije i trgovine Avganistana Nuridin Azizi. Avganistanom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.