Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Preporuka MMF-a o većim fluktuacijama kursa neprihvatljiva

Guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla je danas da Narodna banka Srbije (NBS) neće prihvatiti preporuku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se dozvoli veća fluktuacija deviznog kursa dinara što bi povećalo "dinarizaciju" - upotrebu domaće valute, jer ta politika nije dala dobre rezultate u Albaniji.

Ona je na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema u 2018. godini, na pitanje novinara da li će poslušati savet MMF s kojim Srbija ima savetodavni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << aranžman, rekla da taj savet nije dao očekivane rezultate u Albaniji.

"Da bi se prihvatio bilo čiji savet, to znači da ono što radite ne daje dobre rezulate, a da savet obećava bolje rezulatate. Međutim takva politika MMF-a je u Albaniji upravo doprinela da se ta zemlja sve više suočava sa 'evroizacijom' ", rekla je Tabaković.

Dodala je da je "MMF partner Srbiji sa kojim se razgovara" i da ona "nije u godinama kada treba da se nekome dopadne".

Tabaković je istakla da ni u samom MMF nisu bili jednoglasni kada se usvajala preporuka da se Srbiji sugeriše da dozvoli veće fluktuacije kursa i naviše i naniže, kako bi se, po rečima šefa kancelarije MMF u Srbiji, Sebastijana Sose, povećala "dinarizacija" i razvilo devizno tržište.

"Nema razloga da menjamo politiku koja daje rezulate: štednja u dinarima je od 2012. godine porasla četiti puta i sada je premašila 70 milijardi, što je dokaz poverenja građana u domaću valutu", rekla je Tabaković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.