TRI ZADATKA ŠENGENA: Pripreme za realizaciju Deklaracije već počele

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2019, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI ZADATKA ŠENGENA: Pripreme za realizaciju Deklaracije već počele

Tehničke pripreme za realizaciju Deklaracije o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su u Novom Sadu potpisali lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, već su počele, kaže savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

Ona je navela da će naredeni sastanak čelnih ljudi ovih zemalja o protokolu biti održan 10. novembra na Ohridu, na kome će se predstaviti šta je sve u vezi sa deklaracijom učinjeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Imaju zadatke da reše određene stvari, poput otvaranja granica do 2021. godine, donošenje propisa za tržišne inspekcije i protok robe i kapitala, nekoliko bilateralnih stvari - rekla je Vasiljević.

Ona je podsetila da je inicijativa za jedan ovakav dokument potekla od predsednika Srbije Vučića, zbog čega je i prvi sastanak održan u Srbiji, a Novi Sad je izabran kao buduća evropska prestonica kulture.

- Videli ste njegovu želju (predsednika Vučića) za regionalnim inicijativama i da ekonomija nadvlada politiku i konačno počnemo da se bavimo sami sobom. Na večeri u Novom Sadu su do detalja ustanovljeni principi i bitne tačke koje su se sutradan našle u deklaraciji - rekla je Vasiljević.

Govoreći o sastanku, ona je kazala da su trojica lidera za tri sata uspela da se dogovore o nečemu o čemu drugi nisu za 30 godina.

- Pozvali smo i ostale lidere Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi i nadamo se da će do 10. novembra na Ohridu biti još neko od lidera koji će se pridružiti, jer to je nešto na čemu treba raditi ako mislite na budućnost svog naroda - rekla je ona.

"Hvala vam što ste bili dobri gosti i nadam se da je naše gostoprimstvo bilo u zadovoljavajućim okvirima. Uvek ste dobrodošli i osećajte se kao kod svoje kuće, ovaj sastanak je bio od izuzetnog značaja za sve nas!" - Predsednik Vučić nakon trilateralnog sastanaka sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije @zoranzaev i predsednikom Vlade Republike Albanije @ediramaal

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 10, 2019 at 3:23am PDT

Prema njenim rečima, "mali Šengen" nije zamena za EU, ali je dobra poruka.

- Ovo nije zamena za EU, nova mala EU, već grupa zemalja, odnosno region koji želi da učini nešto za njega, kako bi bio prihvaćen u EU - rekla je Vasiljević.

Kako je dodala, severnomakedonska i albanska strana predložile su i da se festival Bregzit nakon Hrvatske, Bugarske i Crne Gore preseli i u te dve zemlje što će, kako je rekla, biti još jedan način da se promoviše region.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.