TRAŽITE POSAO? Počeo novi projekat koji zapošljava 10.000 ljudi! Korak po korak do MOJE PRVE PLATE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 07:21

TRAŽITE POSAO? Počeo novi projekat koji zapošljava 10.000 ljudi! Korak po korak do "MOJE PRVE PLATE"

Poslodavci su od ove nedelje počeli da oglašavaju slobodne pozicije i da se prijavljuju za projekat, a 10.000 mladih ljudi će dobiti šansu da steknu radno iskustvo.

Ako imate manje od 30 godina, tražite posao, a nemate prethodnog iskustva, novi državni program "Moja prva plata" može vam pomoći da se osposobite za određeni posao ali i da pokažete ono što znate i privolite poslodavca da vas zaposli.

Prvi korak - oglašavanje pozicija

Poslodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 17. avgusta do 25. septembra mogu da se prijave i da oglase pozicije na koje mogu da prime mlade ljude.

Preko portala mojaprvaplata.gov.rs  privrednici, na jednostavan način, bez dodatnih dokumenata, mogu da oglase pozicije u svojim kompanijama, a Nacionalna služba za zapošljavanje će ih odobravati.

Između ostalih uslova koje je potrebno da poslodavci ispune, moraju i da imaju zaposlenog mentora zaduženog za osposobljavanje lica, kao i tehničke, prostorne i druge kapacitete.

Poslodavac koji ima do 5 zaposlenih ima pravo da u program uključi jedno nezaposleno lice, poslodavac koji ima od 6 do 14 zaposlenih može uključiti najviše 2 nezaposlena, dok poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih, ima pravo da uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Nacionalna služba može da ograniči broj poslodavaca po sektorima i broj oglašenih pozicija po poslodavcu koji se mogu uključiti u program kako bi se obezbedilo ravnomerno učešće većeg broja poslodavaca iz više različitih sektora.

Drugi korak - prijava kandidata

Kandidati će svoju prijavu, takođe elektronski preko istog portala, moći da podnesu od 1. do 15. oktobra. Potrebno je da dostave radnu biografiju (CV) i skeniranu diplomu o stečenoj kvalifikaciji.

Uslovi su da imaju do 30 godina, da budu prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i da nemaju prethodnog radnog iskustva.

Nije bitno da se mlad radnik osposobljava u svojoj struci, već može da stiče iskustvo nezavisno od svoje oblasti. Takođe, za ovaj program nije bitno ni koliko je lice boravilo na evidenciji, te se mladi mogu i u međuvremenu prijaviti na evidenciju, sve do početka oktobra.

Detaljnije informacije za prijavu kandidata biće dostupne na sajtu Nacionalne službe i portalu e-uprave krajem septembra.

Treći korak - selekcija kandidata i konačna lista

Nacionalna služba će vršiti proveru kompletnosti podnetih zahteva i ispunjenost uslova za učešće u programu. U cilju provere ispunjenosti uslova NSZ ima pravo da obiđe poslodavca.

Nakon prijave kandidata, poslodavci vrše proces selekcije prijavljenih kandidata u periodu od 16. do 31. oktobra. U roku od sedam dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Aplikacija će spojiti poslodavce samo sa onim kandidatima koji svojom biografijom odgovaraju opisu poslova koje je poslodavac naveo u otvorenim pozicijama.

Četvrti korak - potpisivanje ugovora i početak usavršavanja

Zaključivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe, poslodavca i izabranog kandidata biće od 08. novembra do 07. decembra 2020. godine.

Početak sprovođenja programa mora biti u navedenom roku za zaključivanje ugovora. U cilju zaključivanja ugovora, izabrani kandidat će biti u obavezi da Nacionalnoj službi dostavi fotokopiju kartice tekućeg računa.

Poslodavac je između ostalog u u obavezi da: dostavlja Nacionalnoj službi izveštaj o prisutnosti lica uključenog u program na mesečnom nivou, u skladu sa ugovorom kao i da izda potvrdu o obavljenom osposobljavanju na konkretnim poslovima.

U slučaju prekida osposobljavanja lica, poslodavac može da u roku od 30 dana od dana prekida osposobljavanja izvrši zamenu sa sledećim nezaposlenim licem sa liste koji ispunjava potrebne uslove, za preostalo vreme definisano ugovorom uvećano za period sprovedene zamene.

Država finansira deo zarada

Tokom devet meseci, država će finansirati deo njihovih zarada i to kroz novčanu naknadu u mesečnom iznosu od 20.000 dinara onima sa srednjim obrazovanjem, a 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

Poslodavci mogu biti iz privatnog ili javnog sektora. Prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

NSZ će uplaćivati doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Program će biti realizovan bez zasnivanja radnog odnosa. Na taj način bi stekli znanje, veštine i kompetencije za rad i tako povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. Za subvenciju preduzećima država će izdvojiti dve milijarde dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.