Svinjski fond Kine srezan za trećinu zbog afričke kuge

Izvor: RTS, 16.Avg.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinjski fond Kine srezan za trećinu zbog afričke kuge

Svinjski fond Kine se smanjio za 32,2 odsto u julu u odnosu na isti mesec prošle godine, jer se afrička svinjska kuga i dalje širi zemljom, saopštilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede. U Kini je zbog toga cena žive vage dostigla rekordni nivo.
Ministarstvo je navelo i da je broj krmača smanjen za 31,9 odsto u julu, odnosno u periodu od godinu dana nakon što je u Kini prijavljen prvi slučaj izbijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te bolesti koja je pogubna za svinje, ali ne ugrožava ljude, prenosi agencija Rojters.

Svinjska groznica teško je pogodila kinesku proizvodnju svinjskog mesa, poremetivši njen ogroman sektor agrobiznisa i preoblikujući globalnu trgovinu mesom.
Prošlomesečno smanjenje broja svinja i krmača je, takođe, znatno veće od pada iz juna, kada je broj svinja smanjen za 25,8 odsto, a broj krmača za 26,7 procenata.
Procene industrije govore da bi se svinjski fond mogao smanjiti još više, a neki prognoziraju i pad od čak 50 odsto.
Sve veći nedostatak svinja pogurao je cene žive vage u Kini iznad rekordnih nivoa zabeleženih u 2016. godini, a nacionalni prosek je ove nedelje iznosio 23,49 juana (3,34 dolara) po kilogramu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina: Afrička kuga srezala svinjski fond za trećinu

Izvor: B92, 16.Avg.2019

Peking -- Svinjski fond Kine se smanjio za 32,2 odsto u julu u odnosu na isti mesec prošle godine, jer se afrička svinjska kuga i dalje širi zemljom...Kinesko ministarstvo poljoprivrede je navelo i da je broj krmača smanjen za 31,9 odsto u julu, odnosno u periodu od godinu dana nakon što je u Kini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.