Švicarska vlada podigla prognoze rasta za ovu godinu

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Sep.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švicarska vlada podigla prognoze rasta za ovu godinu

BERN - Švicarska vlada podigla je u srijedu prognoze rasta za 2018., a zadržala važeće prognoze za iduću godinu, upozorivši na rizike koji prijete izgledima za gospodarstvo unatoč rastu većem od dugoročnog prosjeka.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je da sada očekuje rast od 2,9 posto u 2018., nasuprot 2,4 posto koliko su bili projicirali u srpnju.

Potvrdili su pak projekcije rasta za 2019., istaknuvši rizike za globalno gospodarstvo, poput trgovinskih sporova >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << između Sjedinjenih Država i ostalih gospodarstava, kao i političku neizvjesnost u Europi.

"Povoljna međunarodna gospodarska kretanje potiču međunarodnu trgovinu i kompanije poduzimaju izdašne investicije", navodi se u priopćenju vlade.

"Prognoza rasta BDP-a u 2019. ostaje nepromijenjena, na robusnih dva posto. Vjerojatnost nepovoljnog ishoda značajno pak nadjačava onu povoljnog te prijeti globalnim izgledima", ističu u švicarskoj vladi.

Obje stope veće su od dugoročnog prosječnog gospodarskog rasta od 1,7 posto.

Gospodarstvo te alpske države u snažnoj je formi ove godine, uz jak procvat industrijskog sektora i snažan izvoz, što je pomoglo poduprijeti rast u drugom kvartalu na 3,4 posto na godišnjoj razini. Riječ je o najsnažnijem rastu u posljednjih osam godina.

Podršku gospodarstvu dijelom su pružili i međunarodni sportski događaji, poput Zimskih olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva, budući da su sjedišta organizatora u Švicarskoj pa su njihovi prihodi uračunati u BDP zemlje.

Nadalje, vlada je objavila da očekuje da će izvoz u značajnoj mjeri nastaviti podupirati rast gospodarstva, s tim da bi u drugoj polovini godine podršku trebala pružiti ulaganja vezana za graditeljski sektor i tvorničku proizvodnju.

Upozoravaju ipak da bi posustajanje globalnog gospodarstva iduće godine moglo pritisnuti trgovinu.

Politički rizici u Europi i šire, uključujući neizvjesnost u vezi planova talijanske vlade i odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon brexita, mogli bi rezultirati pojačanim pritiscima na jačanje švicarskog franka, poznatog utočišta za kapital ulagača u nestabilnim vremenima na gospodarskom i političkom planu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.