Svetski lider u proizvodnji hrane i pića otvorio novi institut

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lider u proizvodnji hrane i pića otvorio novi institut

Veve -- Nestleov institut za ambalažu i pakovanje, prvi ove vrste u prehrambenoj industriji, od danas je zvanično počeo sa radom.

Zahvaljujući novom institutu, kompanija će na tržište uvesti funkcionalna, sigurna i ekološka rešenja za ambalažu, ali i doprineti rešavanju problema plastičnog ambalažnog otpada globalno.

Ovim povodom generalni direktor kompanije Nestlé Mark Šnajder potvrdio je da je vizija kompanije da nijedna od ambalaža, uključujući plastiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne završi na deponiji za otpad ili kao smeće, prenosi Bankar.rs.

Pored ambalaže za višekratnu upotrebu, Nestleov institut za ambalažu i pakovanje će pružiti niz naučnih i tehnoloških rešenja, poput novih materijala na bazi papira, kao i biorazgradivu i kompostabilnu ambalažu. Nestle je ujedno i jedna od prvih kompanija koja je potpisala novi svetski sporazum o obavezi ekonomskog rešavanja problema plastike, koji postavlja konkretne ciljeve u eliminisanju plastičnog ambalažnog otpada i sveukupnog zagađenja.

Kompanija se dodatno obavezala i da će raditi na dostizanju nulte emisije gasova staklene bašte do 2050. godine. Nestle je tako prihvatio ambiciozan cilj Pariskog sporazuma o klimi u okviru kojeg će se ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C.

Nestle će predstaviti veći broj proizvoda koji će imati bolji uticaj na životnu sredinu, a koji će ujedno doprinositi balansiranoj ishrani. Ovo podrazumeva više prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi i veći izbor pića. Imajući u vidu zahteve potrošača, Nestle će u preformulaciji svojih proizvoda koristiti i sastojke prilagođene klimi.

Nestle će,takođe, ojačati programe saradnje sa poljoprivrednicima zarad obnavljanja zemljišta i ograničenja emisije štetnih gasova. Ovaj program uključuje bolje upravljanje lancem snabdevanja.

Tu je i korišćenje 100 odsto obnovljive električne energije u Nestleovim fabrikama, skladištima, logistici i kancelarijama. Trećina Nestleovih fabrika već koristi 100 odsto obnovljive električne energije, a kompanija će nastaviti da povećava upotrebu energije iz obnovljivih izvora, čime će omogućiti dobavljačima da ulažu u novu infrastrukturu poput vetrenjača i solarne energije.

Nestleova ambicija za 2050. godinu doprinosi radu na smanjenju emisija gasova staklene bašte. U poslednje četiri godine, u vodećih 100 distributivnih centara kompanije, emisija gasova staklene bašte se smanjila za približno 40 odsto. Od 2014. godine, nivo smanjena emisija štetnih gasova ekvivalentan je uklanjanju čak 1,2 miliona automobila sa puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.