Svetska banka: Za Zapadni Balkan 150 miliona dolara

Izvor: RTS, 07.Dec.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Za Zapadni Balkan 150 miliona dolara

Zemlje Zapadnog Balkana unaprediće efikasnost na glavnim saobraćajnim koridorima i proširiće trgovinske veze uz pomoć planiranog projekta Svetske banke u iznosu od 150 miliona dolara, izjavila je glavna izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva.
"Projekat olakšavanja trgovine i saobraćaja imaće za cilj da pojednostavi procedure na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usluga i primeni savremene 'pametne' tehnologije kako bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i roba brže stigla do kupaca", navodi se u saopštenju Svetske banke sa skupa u Sofiji.

Kristalina Georgijeva navodi da će ta sredstva doprineti privrednom rastu u regionu.
"Prema našoj proceni, koristi za građane zemalja Zapadnog Balkana biće jedna milijarde dolara godišnje - što će biti značajan doprinos naporima u regionu da se podstakne rast i otvore nova radna mesta", rekla je Georgijeva na Konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov.
Konferenciji su prisustvovali premijer Albanije Edi Rama, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijerka Srbije Ana Brnabić.
Svetska banka ove godine predviđa rast u regionu od 2,6 odsto, odnosno 3,6 odsto u 2019. godini.
U saopštenju se navodi da je Banka već investirala u unapređenje saobraćajnih veza širom regiona Balkana i radi na završavanju nekih od nedostajućih delova duž Koridora 8 u Makedoniji i Koridora 10 u Srbiji.
"Očekuje se da unapređenja na Koridoru 8 skrate vreme potrebno da kamioni stignu od Sofije do Skoplja, sa šest na tri i po sata", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.