Svet ne haje za Kišogija - ugovori s Rijadom od 50 mlrd. USD

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet ne haje za Kišogija - ugovori s Rijadom od 50 mlrd. USD

Saudijska Arabija potpisala je 50 milijardi dolara vredne ugovore u oblasti nafte, gasa, infrastrukture i drugih sektora na investicionoj konferenciji u Rijadu.

Iako se održava u senci nemilog događaja ubistva saudijskog novinara Džemala Kašogija, konferencija sa koje su se u startu povukli neki od šefova najvrednijih zapadnih kompnija, ipak je donela veliki broj vrlo unosnih dogovora.

Vest o potpisanim ugovorima potekla je od zvaničnika Saudijske Arabije, a detalji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti otkriveni tokom same konferencije, koja je suočena sa bojkotom zapadnih političara, međunarodnih bankara i predsednika kompanija.

Kompanije koje su uključene u 50 milijardi dolara vredne dogovore su Trafigura, Total, Hjundai, Norinko i druge, navodi državna televizija.

Kompanija sa sedištem u Švajcarskoj, Trafigura, navodi da je potpisan sporazum sa Saudijskom Arabijom o zajedničkom ulaganju u razvijanje kompleksa prerade za bakar, cink i olovo.

Najveća naftna kompanija na svetu, Saudi Aramko, potpisala je sporazume sa 15 međunarodnih partnera, vrednih više od 34 milijarde dolara.

Ugovori uključuju sporazum o izgradnji integrisanog petrohemijskog kompleksa u okviru druge faze izgradnje rafinerije SATORP, kojim zajednički upravljaju Aramko i Total u Saudijskoj Arabiji, kao i investicije u maloprodajne benzinske stanice, takođe u zajedničkom vlasništvu dve kompanije.

Ministar saobraćaja Saudijske Arabije potpisao je sporazum za drugu fazu brze pruge Haramain sa španskim konzorcijumom, objavio je na svom Tviter nalogu državni televizijski kanal al-Ekhariia.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijska Arabija potpisala 50 milijardi dolara investicija i pored bojkota

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2018

Saudijska Arabija potpisala je u utorak ugovore vrijedne 50 milijardi dolara, pokazujući da još uvijek može privući investitore na investicionoj konferenciji koju je bojkotovao Zapad zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, prenosi Reuters.  Na konferenciji se na neko vrijeme pojavio i princ Mohamad...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.