Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 11:58

Svečano otvoren pogon nemačke kompanije MTU u Novoj Pazovi

Ogranak nemačke kompanije MTU, lidera u svetskoj avio-industriji otvoren je u Novoj Pazovi. U prvoj fazi posao će dobiti 500 ljudi. Ovo je najmodernija fabrika za popravku avionskih motora i možemo da počnemo, poručio je direktor kompanije Rajner Beker, dodajući da je pogon izgrađen za 11 meseci. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je dolazak kompanije korak napred i važan signal za Srbiju.
U Novoj Pazovi zvanično se otvara ogranak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemačke kompanije za remont aviomotora - MTU.

U prvoj fazi, do kraja sledeće godine, biće zaposleno više od 500 ljudi, a ukupno je planirano do 2.000 radnih mesta za stručnjake iz te visokotehnološke industrije.
Predsednik Aleksandar Vučić je na svečanosti povodom otvaranja rekao da je ovo važan signal za Srbiju.
"MTU je više od svega što smo dosad imali, važnije za nas, korak napred, signal više za Srbiju i ono što je danas uz nižu cenu energenata naša ključna prednost - ljudi, dualno obrazovanje na kojem smo insistirali", rekao je Vučić.
Naveo je da smo ponosni na investicije i izgrađene pristupne saobraćajnice u Novoj Pazovi.
"Nastavićemo da radimo na infrastrukturi i uveren sam da će MTU dvostruko ili trostruko da uveća svoje kapacitete, ali za to su nam potrebni ljudi", rekao je predsednik.

Podsetio je da je Srbija uložila 14,6 miliona evra i da će joj se to stostruko vratiti.
"Radnici da znaju da je na njima još veća odgovornost da ostvare svoje snove i snove svojih porodica, ali i cele Srbije zato što ovaj san zajedno sa vašim porodicama snevamo i mi", poručio je Vučić. 
Direktor MTU-a Rajner Beker rekao je da je ovo veliki trenutak i da je u pitanju najmodernije postrojenje za popravku avio-motora u Evropi.
Naše putovanje smo počeli 2019. i sećam se trnutka kada smo posetili ovo mesto. To je bilo poljoproivredno zemljište bez i infrastrukture bez putevai konekcije, rekao je Beker.

"Tu smo se susreli sa timom iz opštine, rekli su nam kako žele da razviju ovaj region, sećam se trenutka kada smo bili u poseti", naveo je Beker.
Nakon konačne odluke imali smo vremena da pripremimo sve sporazume i ugovore, bili smo u kontaku sa timom i iz Razvojene agencije, za kratak period rešili smo sve probleme i za 6 nedelja finalizovli smo ugovore da počnemo posao. To je bio dokaz da će biti isporučeno sve što je obećano, kaže Beker.
Podseća da je 2019. počelo zapošljavanje. "Morali smo da organizujemo putovanja za Nemačku i nazad, to je bio izazov za nas i za čitavu proceduru izdavanja viza", napomenuo je Beker.
Uspostavili smo dobre odnose sa lokalnom zajednicom sa kojom smo sarađivali, sa stručnim školama, organizovali smo obuke u Srbiji za naše ljude i ove nedelje smo imali naše prve vazduhoplovne nadležne organe koji su počeli sa testiranjem naših zapsolenih. Imamo potpuni savršenoi obučen tim, naveo je Beker.
Zamislite, prošlog leta stajali smo ovde na polju i šatoru, kompanija koju smo angažovali za gradnju, za 11 meseci izgradili su fabriku što je rekord, istakao je Beker.

Prisutnima se obratila i nemačka ambasadorka Anke Konrad. Zahvalila je nemačkoj vladi na podršci i istakla da su investicije važan deo nemačko-srpske saradnje, kao i da otvaranje ove fabrike, koja doprinosi razvoju standarda, utire put novoj zelenoj agendi za koju se nada da će se ukoreniti u Srbiji.
Član Izvršnog odbora Mihel Švajb zahvalio je na dobrodošlici koju su dobili kada su doneli odluku da dođu u Srbiju. "Sada smo na dobrom putu da obezbedimo početak rada od decembra", rekao je Švajb.
Platu veću i do tri puta od prosečne i uslove rada kao u svim ograncima MTU grupacije, najavili su zvaničnici pre tri godine, prilikom polaganja kamena temeljca za novu fabriku. 
Nekada su se u Trsteniku pravili delovi za "Boing", slična proizvodnja bila je u Pančevu. Odlaskom Jugoslavije, Srbija je napustila grupu zemalja koje su imale avio klaster.
MTU otvara vrata povratku naše zemlje u mrežu evropske i svetske avio-industrije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.