Sve više kandidata - karta za odlazak iz zemlje

Izvor: B92, 23.Jan.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više kandidata - karta za odlazak iz zemlje

Sarajevo/Banjaluka -- U većini auto-škola širom BiH u poslednje vreme povećan je interes kandidata za sticanje vozačke dozvole za kamion.

Taj dokument im nakon stečenog iskustva olakšava odlazak u inostranstvo i donosi daleko veću zaradu nego sad.

Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH, rekao je da je porasla potražnja za vozačima kamiona u inostranstvu i kod nas, pa da s tim raste i zainteresovanost za polaganje vozačkog ispita za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamione.

"Sve je više zainteresovanih za polaganje vozačkog za kamion. I oni koji nisu mislili da će se time baviti sada to što pre rešavaju i idu u inostranstvo. Imate ljude koji ovde imaju dobre poslove pa ipak odlaze u inostranstvo. Idu preko Slovenije pa onda dalje, sve se dogovori i reši sa poslodavcem u inostranstvu", rekao je Ivić.

On kaže da nisu sve kategorije zvanično rešene za prevođenje, ali da se sve reši u dogovoru sa poslodavcem.

Dodao je da je potražnja za D kategorijom, vozačima autobusa, na Zapadu još veća, ali da nema polaganja za nju skoro punih godinu dana.

"Porast broja kandidata za polaganje vozačkog za kamion počeo je s pojavom trenda odlaska s ovih prostora jer, kao što vidite, svi idu pred slovenačku ambasadu i idu odavde", rekli su nam u jednoj banjalučkoj auto-školi.

Dodali su da su vozačke dozvole za kamione iz BiH priznate na Zapadu uz polaganje koda 95, koji je obavezan u inostranstvu za sve vozače kamiona.

Oni kažu da ima porasta broja kandidata za polaganje vozačkih ispita za kamion, ali da nisu velike gužve, te auto-škole na području Banjaluke mogu da zadovolje sve potrebe zainteresovanih kandidata.

Da je zbog odlaska na Zapad interes za polaganje vozačkih dozvola za kamion povećan i u pojedinim auto-školama u FBiH potvrdio je Ismet Hadžić, direktor Auto-škole "Autoprom" iz Tuzle.

"Vozačka se ranije nije priznavala, ali se sada priznaje. Naši vozači voze i autobuse, a da ne voze kamion", rekao je Hadžić.

Velid Alibašić, direktor Auto-škole "Coach" iz Sarajeva, rekao je da je broj kandidata za polaganje za kamion u suštini sličan onom u prethodnom periodu, s tim da postoji blagi rast upita.

"To je povezano sa činjenicom da je povećana potražnja za vozačima kako na našem tržištu, tako i na tržištu van BiH. Broj vozača koji se traži kod nas je sad znatno veći jer su mnogi napustili BiH. Kolege koje imaju firme i bave se transportom imaju probleme s pronalaskom radnika", rekao je Alibašić.

On nam je, međutim, rekao da se po sporazumu koji je potpisan između BiH i EU u inostranstvu priznaju amaterske kategorije, dok se za profesionalne mora polagati ponovo.

Dragan Podraščanin, vozač kamiona, kaže da su vozači iz BiH priznati i traženi u inostranstvu, te smatra da baš zbog toga ljudi polažu za kamion i idu na Zapad.

"S našom vozačkom dozvolom se mogu zaposliti vani, samo treba izvaditi kod 95, za koji je potrebno proći obuku, koja je nešto slično kao naš državni. Bitno je da je taj kod položen u EU, a osim vozača kamiona neverovatno su traženi i vozači autobusa", rekao je Podraščanin.

Dodao je da danas postoje razne agencije koje omogućavaju i olakšavaju polaganje tog koda, organizuju odlazak u Sloveniju i sve što je potrebno.

Banjalučanin Mirko D., koji je nakon stečenog iskustva za vozača kamiona napustio BiH i sada vozi kamion u Sloveniji, kaže da se na taj korak odlučio zbog toga što želi svojoj porodici omogućiti bolju ekonomsku situaciju jer su plate kamiondžija na Zapadu mnogo veće nego kod nas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.