Sve više Srba se bavi OVIM POSLOM, preduzeće za godinu zaradilo 700 MILIONA, a država daje NAJVEĆE SUBVENCIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više Srba se bavi OVIM POSLOM, preduzeće za godinu zaradilo 700 MILIONA, a država daje NAJVEĆE SUBVENCIJE

Upravljanje otpadom profitabilan posao i u našoj zemlji, a državne subvencije među najvećima.

Samo jedno preduzeće koje se bavi recikliranjem automobilskih guma zaradilo je za godinu dana blizu 700 miliona dinara, a dobar deo prihoda potiče i od državnih subvencija, jer Srbija daje stimulaciju od 20 dinara po kilogramu.

- U Srbiji se godišnje reciklira oko 53.000 tona guma - kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

- Na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osnovu programa koji smo sproveli 2013. i 2014, uz pomoć Kraljevine Norveške napravili smo softver koji nam omogućava da tačno odredimo koliko se guma godišnje pojavi na našem tržištu.

Radović objašnjava da se po sadašnjim pravilnicima, gume koje se uvoze nenamontirane na automobile "mere u tonama", a gume na automobilima u komadima. Radi se na novom pravilniku koji će, najverovatnije, iskoristiti neki od sličnih dokumenata razvijenih zemalja zapada.

To je bitno i zbog subvencija države, a Srbija daje jednu od najvećih stimulacija u regionu - kaže Radović. - Guma je veoma profitabilan materijal. Kada se reciklira, može da se iskoristi veoma lako za mnoge namene što opet donosi profit.

U Srbiji najviše preduzeća koje se bave recikliranjem guma ima na području Vojvodine. Ali, s obzirom na subvenciju države, zagarantovano tržište, lako se može očekivati da se ovaj biznis dodatno razvije na celoj teritoriji.

Ima i planova da se ojača mreža sakupljača, ne samo iskorišćenih automobilskih guma, već i drugih sirovina i to tako što bi se deo subvencija usmeravao i na preduzeća koja će se baviti prikupljanjem.

Cilj je da se sa divljih deponija, iz reka, potoka, šuma, uklone automobilske gume koje bi umesto da uništavaju životnu sredinu, donele zaradu.

- Srbija nema pogon za preradu baterija iz tih automobila, ali postoji fond u koji se uplaćuju sredstva prilikom uvoza automobila koji je usklađen sa evropskom praksom takozvanim taksama namenjenim eksploatacionom veku automobila (Life Time Tax) - objašnjava Radović. - Tako da će i taj problem biti rešen u dogledno vreme.

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

UGROŽENO ČAK 2,5 MILIONA GRAĐANA "Nevidljivi ubica" u Srbiji godišnje odnese 6.000 života, u ovim gradovima vreba najveća opasnost

Izvor: Blic, 16.Sep.2019

Više od 2,5 miliona građana Srbije živi u gradovima u kojima je, prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene granične vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.